10 jele annak, hogy lisztérzékenységben szenvedsz

Sharing is caring!

Az utóbbi években nagyon sok ételt készítenek már gluténmentesen, ettől függetlenül nagyon sok ember nem tud arról, hogy lisztérzékenységben szenved.

Az alábbi 12 figyelmeztető jel egyfajta vészjelzés, ami arra hívja fel a figyelmünket, hogy azonnal váltsunk és hagyjunk fel a gluténnal!

1. Rossz emésztés

A leggyakoribb tünete a glutén allergiának a rossz emésztés. Ilyenkor megmagyarázhatatlan fájdalmat érzünk a gyomorban és a belekben, állandó puffadás érzet mellett.

  1. Krónikus fejfájás  

A glutén érzékenység egyik érezhető formája az enyhe fejfájás vagy a súlyos migrén. Ha a normálistól eltérően egyre gyakrabban tapasztalunk ilyen tüneteket, különösen ételek fogyasztását követően, akkor lisztérzékenyek vagyunk.

  1. Állandó fáradtság

Ha fáradtnak érezzük magunkat akkor, is, ha nem csinálunk semmit, akkor a glutén allergia vizsgálat ajánlott, ilyen esetben ugyanis a szervezeten belül okozza valami ezeket a tüneteket.

  1. Homályos látás

A lisztérzékeny emberek gyakran szenvednek ködös látástól, gyakori szédüléstől és koncentrálási zavaroktól.

  1. Ízületi Fájdalom

Ha állandóan fájnak az ízületek, az annak az eredménye, hogy a glutén allergia gyulladást és duzzanatot okoz.

  1. Gyengébb immunrendszer

Ha gyakran érnek megbetegedések, vírusos fertőzések, gyulladások, akkor a glutén érzékenység legyengítette az immunrendszerünket.

  1. Rossz hangulat

Az állandó nyomott hangulat, feszültség, ingerlékenység, hangulati ingadozások mind-mind a glutén allergia következményei.

  1. Bőr problémák

Ekcéma, pikkelysömör, viszkető, vörös bőr, duzzanatok, kiütések, stb. mind származhatnak lisztérzékenységből is. Nem árt egy alapos kivizsgálás.

  1. Fogszuvasodás

A glutén érzékenység valóban okozhat fog problémákat, fogzománc kopását, fekélyek kialakulását, fogak romlását.

  1. Hormonális egyensúly

A glutén érzékenység kihatással van a hormonokra is, különösen az ösztrogén nevű hormonra, ami szabályozza a menstruációs ciklust, a hőhullámokat, a fogyást és a hízást is.

A fenti esetek mindegyikében nem árt meggyőződni arról, hogy minden rendben van a szervezetünkben és kizárni a glutén érzékenység lehetséges kockázatát. Ezért, ha bármilyen tünetet tapasztalunk a fentiek közül, ajánlott felkeresni orvosunkat.

Szerző: tudasfaja.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük