2 év börtönt és 40 millió forint büntetést kapott a szerzői jogokat megsértő férfi – Indirekt.hu

Sharing is caring!

A Fővárosi Törvényszék aztán nem cicózott: elsőfokon olyan példás ítéletet hozott, hogy a vádlott kishíján hanyattesett tőle.

A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó,szerzői jogok megsértésével vádolt férfit 2 év – 3 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre, és 1 millió forint pénzbüntetésre, illetve 39 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott hat éven át egy olyan weboldalt és egy ahhoz kapcsolódó FTP-szervert működtetett, amelyen a szerzők és jogtulajdonosok engedélye nélkül szerzői jog által védett – zene, film és szoftver – alkotásokat tett a nyilvánosság számára elérhetővé anyagi ellenszolgáltatás ellenében. Azért, hogy személye közvetlenül ne legyen összefüggésbe hozható a jogellenes cselekménnyel, és az abból származó haszonnal, több személyt is rávett arra, hogy saját nevében bankszámlát nyisson és a számlanyitást követően a banki iratokat és a számlához hozzáférést biztosító bankkártyát átadja részére.

A szerver szolgáltatásainak használata – a szerzői jogvédelem alatt álló filmek, zenék és szoftverek letöltése – havidíj ellenében volt lehetséges, amelyet a felhasználók a vádlott rendelkezése alatt álló bankszámlaszámokra utaltak. A vádlott jogellenes cselekményével 39 millió forint anyagi haszonra tett szert és különösen nagy vagyoni hátrányt okozott.

Facebook Comments