20 foknál is melegebb lehet jövő hét derekán

20 foknál is melegebb lehet jövő hét derekán

Sharing is caring!

Véget érnek a szomorkás hangulatú napok, vasárnaptól egyre több napsütés, szerdától erős felmelegedés jön.

Lassanként megnyugszik, szárazabbra fordul időjárásunk, hétfőtől már sehol sem kell számítani csapadékra. Emellett a napsütés kerül túlsúlyba, és a hét eleji hűvösebb napokat követően jelentős felmelegedés körvonalazódik. Hétfő és kedd hajnalban ugyanakkor még hideg lesz,

többfelé gyengén fagyhat.

20 foknál is melegebb lehet jövő hét derekán

Az ECMWF modell valószínűségi előrejelzése a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méteres magasság) hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra szerda éjfélre (forrás: WXCharts.com)

Szerdától egy Nyugat-Európa fölött kialakuló ciklon előoldali áramlási rendszerében dél, délnyugat felől egyre melegebb légtömegek érkezhetnek sokfelé erős, a Dunántúlon helyenként viharos szél kíséretében. Enyhülnek az éjszakák, egyre kevesebb helyen süllyedhet majd 5 fok alá a hőmérséklet. Napközben

egyre többfelé elérjük a 20 fokot,

csütörtökön a legmelegebb tájakon akár 22-23 fok is lehet.

Erős melegedés váltja a hét eleji hűvösebb időt (előrejelző modell: ECMWF, animáció forrása: WXCharts.com)

A várható felmelegedést jól szemlélteti a GFS modell Budapestre vonatkozó valószínűségi előrejelzése is (fáklyadiagram):

20 foknál is melegebb lehet jövő hét derekán

Forrás: Wetterzentrale

Ezeken a napokon elsősorban fátyolok szűrhetik a napsütést, csapadék az ország nagy részén nem várható. Hajnalonként főként a szélcsendesebb északi tájakon képződhet köd, illetve rétegfelhőzet, ez helyenként napközben is tartós lehet, a hőmérséklet pedig jelentősen elmaradhat a napos tájakon mérhető értékektől.

Borítókép: Györkő Zsombor

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük