4 figyelmeztető jel, hogy alvás közben kihagy a légzésed

Sharing is caring!

Az igazság az, hogy ez sokkal gyakrabban megesik, mint gondolnánk és a következmények akár végzetesek is lehetnek. Az alvási apnoe alvás közbeni légzéskimaradást jelent, amelynek során a légutakat visszatérően elzárja valami, így ilyenkor a szükségesnél kevesebb levegő jut el a tüdőkhöz.

Az agy és az egész szervezet oxigénellátottsága csökken, miközben az adott személy többször, akár százszor is felébredhet egy éjszaka során emiatt.

Sokan úgy gondolják, hogy a horkolás az egyértelmű jele annak, ha valaki alvási apnoetól szenved. A leggyakoribb valóban a horkolás, amikor az hallhatóan légzésszünetekbe és fulladásszerű hangokba torkollik, ám sok más intő jelet is ismerünk.

1 – Teljes kimerülés a nap során

Sokszor érzed azt, hogy olyan fáradt vagy nap közben, hogy legszívesebben azonnal eldőlnél egy kanapén, hogy szundíthass egyet?

Amikor leáll a légzés, akkor az agy jelet küld, hogy azonnal ébredj fel és ez meg is történik, még akkor is, ha csak néhány másodpercre rezzensz is fel és nem tudatosul. Ez a pár másodperc azonban képes az alvási ciklusodat megzavarni és sokkal fáradtabb leszel miatta nap közben. Az agynak ugyanis 30 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy tudatosítsa az ébrenlétet.

2 – Extrém hangulatingadozások és feledékenység

Azt vetted észre, hogy sokkal ingerlékenyebb vagy és többet felejtesz?

Ezek a tünetek az alvásmegvonás miatt szoktak kialakulni és gyakran együtt járnak az alvási apnoeval. Olyan dolgokat felejthet el ilyenkor az ember, mint például, hová parkolt az autóval és azt is befolyásolhatja, hogy mennyire képes koncentrálni az egyes feladatokra. Mindamellett elképzelheted, hogy mennyire zsémbes tud lenni valaki, ha nem alussza ki magát rendesen, főleg, ha ez minden este bekövetkezik.

3 – Ébredéskor jelentkező fejfájás

Amikor éjszaka leáll a légzés, akkor az agy, ha rövid időre is, de oxigén megvonástól szenved. Ezt az agy nagyon nem szereti, ezért fejfájással reagál rá a reggeli órákban. Ez nem egy speciális típusú fejfájás és rendszerint az ébredést követő 1-2 órában el is múlik.

4 – Száraz száj és kaparó torok ébredéskor

Horkolás közben a száj nagyra van nyitva, így nem kell feltétlen, hogy az alvótársad hívja fel a figyelmedet rá, hiszen a szád olyan lesz, mint egy sivatag és alig tudsz majd nyelni. Ilyenkor a nyáltermelés nem kielégítő és a torok is kaparhat.

Habár nem emlékszel az alvási apnoe okozta ébredésekre és azt gondolod, hogy végig aludtad az éjszakát, reggel felkelve úgy érzed magad, mint akin átment az úthenger.

Ha úgy érzed, hogy ezek igazak rád, akkor azonnal kérj időpontot orvosi vizsgálatra.

 

tudasfaja.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük