7 másodpercenként meghal valaki koronavírusban

Sharing is caring!

Naponta körülbelül 12 ezer áldozatot követel a járvány a világon. Magyarországon nagyjából 8 percenként öl.

A Covid-19 cikkünk írásának pillanatáig 1 millió 691 ezer 155 életet követelt a világon. Az elmúlt napokban átlagosan 12 ezer ember halt meg miatta, ez azt jelenti, hogy a koronavírus körülbelül 7 másodpercenként öl.

Magyarországon az elmúlt napon 185 életet követelt, eszerint hazánkban minden nyolcadik percben meghal valaki a járvány miatt.

Eddig összesen 8099-en. Európában ezzel a halálozási adattal az élvonalban vagyunk, most már megelőzve – a szintén körülbelül 10 milliós – Svédországot, ahol még a szájmaszk használata sem kötelező csak ajánlott és gyakorlatilag a kormány egész eddig csak kéréseket fogalmazott meg a védekezéssel kapcsolatban.

Stefan Löfven miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy január 24-ig bezárják az edzőtermeket, könyvtárakat és uszodákat. Hozzátette, a kormány mostantól ajánlja a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön csúcsidőben. Ezek az eddigi legszigorúbb intézkedéseik.

Ennek ellenére, míg több országot szinte teljesen lezárnak az ünnepekre, mint például Ausztriát, Olaszországot, Szlovákiát vagy az Egyesült Királyságot, ahol teljes kijárási tilalmat rendeltek el karácsonyra, valamint teljesen leállítják a kereskedelmet és a vendéglátást, addig úgy tűnik, Magyarországon nemhogy szigorítani nem fognak, de talán még enyhíteni is, az esti kijárási tilalom felfüggesztésével. Ez 21-én, hétfőn dől el.

Az USA-ban államonként változhat a szigorítások mértéke az ünnepi időszakban, ezt a New York Time oldalán folyamatosan nyomon lehet követni. A számok egyébként ott is ijesztőek. A Washington Post cikke szerint Amerikában 33 másodpercenként hal meg valaki a járvány miatt.

Ott szeptember közepén kezdtek újra rohamosan nőni a fertőzöttségi és halálozási adatok. A napi 34 ezerről néhány hét alatt 219 ezerre kúszott fel az új fertőzöttek száma. A halálozások száma pedig napi 700-ról majdnem a négyszeresére nőtt.

A statisztikák azt mutatják, hogy jelenleg jobban terjed a vírus Amerikában, mint eddig bármikor. Ez persze nem jelent területileg egyenletes eloszlást. Míg például Kaliforniában szinte összeomlóban van az egészségügyi ellátórendszer, addig Kentuckyban néhány száz fertőzöttet regisztrálnak naponta.

A portál azt is kiszámolta, hogy ha a statisztikák nem javulnak, akkor az év végéig az Egyesült Államokban 340 ezerrel lesznek kevesebben, mint a járvány kitörése előtt.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük