8 jel, hogy túl magas az ösztrogénszint a szervezetedben

Sharing is caring!

Ha valamilyen egyensúlyhiány lép fel a szervezetünkben, az azonnal tünetek formájában jelentkezik. Példának okért az ösztrogén képes súlygyarapodást okozni, ha túl magas a szintje, ugyanakkor sok túlsúlyos nő hajlamos magas ösztrogénszintre.

Az ösztrogén több egy csoportba tartozó hormon (ösztradiol, ösztron, ösztriol) elnevezése. Az ösztrogén szintje természetesen pubertás korban emelkedik meg, amikor a lány teste a nővé érés folyamatába lép, illetve a menstruáció első felében. Az egyéb okokból történő megemelkedés hormonzavar.

Lássuk a mögöttes okokat.

Hasi elhízás

A megnövekedett zsírszövet túlzott ösztrogénszintet eredményez, ugyanakkor az ösztrogén a zsírraktárakat növeli, ezáltal egy ördögi kört létrehozva.

Duzzadt, érzékeny mell

Ha tudod, hogy nem menstruáció előtt, peteérés szakaszában vagy és nem estél teherbe, akkor a mellduzzanat és a mell érzékenysége ösztrogén magas szintjét jelzi.

Pajzsmirigy túlműködés

Sok 30-as éveiben járó nő tapasztal olyan tüneteket, amelyek pajzsmirigy funkciózavarhoz kapcsolódnak, ami az emelkedett ösztrogénszint miatt következhet be. Az emelkedett ösztrogénszint a tiroxin (pajzsmirigy hormon) kötő fehérje szintjét is megemeli. Így a pajzsmirigy hormonja nem tud eljutni a célsejtekhez és ott kifejteni hatását. Emiatt kezd el túlműködni a pajzsmirigy.

Szabálytalan menzesz

Ha túl korán vagy túl későn jön meg és súlygyarapodást is tapasztalsz, akkor lehetséges, hogy az ösztrogén túlsúlyban van a szervezetedben.

Fibrocisztás mellek

A női mell a petefészek hormontermelésének következtében változik. A fibrocisztát a magas ösztrogén és az alacsony progeszteronszint okozza. Ilyenkor a mell szövete csomós, kötélszerű, ugyanakkor fájdalmas és érzékeny is lehet.

Hangulatingadozás

A hormonális egyensúlyzavar hangulatingadozást idézhet elő, ami ebben az esetben a túlzott ösztrogénszint következménye. Ezért van az, hogy a menzesz, a terhesség és a menopauza alatt a nők jellemzően változékony hangulatúak.

Memória problémák

A magas ösztrogénszint, mint már említettük hipertireózist (pajzsmirigy túlműködés) okozhat, ez pedig következményesen memóriazavart válthat ki.

Fejfájás

Nagyon gyakori a hormonális problémákhoz kapcsolódó fejfájás. A terhesség, a fogamzásgátló tabletták és a menstruáció is képes fejfájást okozni, tehát a túl magas ösztrogén szint egyértelmű kiváltója lehet.

tudasfaja.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük