90 napra nyújthat védelmet a Pfizer koronavírus-vakcinája

Sharing is caring!

Kicsit még a tudósok is a sötétben tapógatóznak azzal kapcsolatban, milyen hosszan tart a vakcina által nyújtott immunitás.

Bár a koronavírus elleni védőoltás mindenképpen nagy előrelépés a járvány visszaszorítása érdekében, egyelőre a tudósok is bizonytalanok azzal kapcsolatban, milyen hosszú immunitást biztosít – derül ki a brit kormány által felkért tudósok tanulmányából.

Mivel a koronavírus elleni oltóanyagot kevesebb mint egy év alatt voltak kénytelenek kikísérletezni és forgalmazni – ez más esetben egy étvizedet is igénybe vehet – nyilvánvalóan az idő hiánya miatt nem ismert még a vakcina hosszútávú hatása. Bár az immunitás szintjével és időtartamával kapcsolatban egyelőre bizonytalanok a szakértők, abban biztosak, hogy az oltást meg kell ismételni, mivel jellemzően a koronavírusok ellen időnként újra kell oltani az embereket.

Hangsúlyozzák azonban, hogy míg

a legtöbb ilyen jellegű betegségnél az immunitás 6-24 hónapig tart, addig eddigi csekély tapasztalatok alapján a koronavírusnál ez sokkal rövidebb, 3 hónap lehet.

A koronavírus esetében az antitestek a tünetek megjelenését követő héten jelennek meg a vérben. A tanulmány szerint átlagosan 28 nappal az oltás után alakul ki az emberek nagy részénél a védettség a fertőzés ellen, azonban vannak olyanok – kis számban -, akiknél ez az immunitás egyáltalán nem alakul ki. A tudósok szerint a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos eddigi tapasztalatok

“arra engednek következtetni, hogy legalább rövid távon magas fokú immunitás érhető el a COVID-19 betegséggel szemben”.

Az Egyesült Királyságban múlt héten engedélyezték a Pfizer és a BioNTech vakcináját, Európában ők lehetnek az elsők, akik megkezdik a 95 százalékos hatékonyságot ígérő oltóanyag beadását. Az első adag már meg is érkezett az országba, várhatóan kedden kezdik meg az oltást.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük