A múlt csütörtökön kirobbant orosz–ukrán háború miatt a napokban teljesen ellehetetlenült az orosz futball helyzete. A FIFA és az UEFA hétfőn közös nyilatkozatban jelezték, hogy kizárták az orosz klubokat és válogatottakat, napok óta pedig már az is sejthető volt, hogy a Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics is kénytelen lesz lemondani szeretett csapatáról.

Minden cikk, kép, videó, információ az ukrajnai háborúról itt!

A milliárdos üzletember távozása most hivatalossá vált, a klubot 2003 júniusa óta irányító Abramovics ugyanis a kékek hivatalos oldalán megosztott közleményében bejelentette, eladja a sikert sikerre halmozó csapatot, valamint közölte, hatalmas összeget szándékozik adományozni a háború áldozatai számára.

„Szeretnék reagálni az elmúlt napokban a médiában megjelent találgatásokra, amelyek a Chelsea FC tulajdonjogával kapcsolatosak. Ahogyan azt már korábban is kijelentettem, mindig a klub érdekeit szem előtt tartva hoztam meg a döntéseimet. A jelenlegi helyzet ismeretében ezért úgy döntöttem, eladom a klubot, mivel úgy gondolom, ez a klub, a szurkolók, az alkalmazottak, valamint a klub szponzorainak és partnereinek az érdeke.

A klub eladása nem gyorsítottan, hanem a megfelelő eljárás szerint történik majd. Nem fogom kérni semmilyen kölcsön visszafizetését. Számomra ez soha nem az üzletről vagy a pénzről szólt, hanem a játék és a klub iránti szenvedélyről. Továbbá utasítottam a csapatom, hogy hozzanak létre egy jótékonysági alapítványt, amelynek az eladásból származó teljes nettó bevételt felajánljuk. Az alapítvány az ukrajnai háború valamennyi áldozatának javára működik majd. Ez magában foglalja az áldozatok sürgős és azonnali szükségleteinek fedezését, valamint a helyreállítás hosszú távú munkájának támogatását.

Tudnotok kell, hogy ez egy hihetetlenül nehéz döntés volt, és fáj, hogy így kell megválnom a klubtól. Azonban úgy gondolom, ez a csapat érdeke.

Remélem, még egyszer utoljára ellátogathatok a Stamford Bridge-re, hogy személyesen is elbúcsúzhassak mindenkitől. Egy életre szóló kiváltság volt a Chelsea tagjának lenni, és büszke vagyok a közös eredményeinkre. A Chelsea és szurkolói mindig a szívemben lesznek” – közölte megtörten Abramovics.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.