A covid-19-nél is veszedelmesebb fertőzés, a szuperbaktérium fenyegetheti az emberiséget

Sharing is caring!

Még nem látható körülbelül sem, hogy mikor fog kilábalni a világ a koronavírusból, a szakemberek előtt máris egy újabb globális járvány réme sejlik fel, amely jóval lassabban, kevésbé látványosan, ám annál kitartóbban terjed. Ennek a kórokozói az antibiotikum-rezisztens baktériumok, amelyek az embereknél és a tenyészállatoknál szinte korlátlanná vált antibiotikumok alkalmazása miatt szaporodtak el.

Az amerikai betegség-ellenőrzési és megelőzési központ (CDC) adatai szerint évente mintegy 3 millió amerikait fertőznek meg a szuperbaktériumok, és 35 ezren bele is halnak a fertőzésbe.

Világszerte évente 700 ezerre tehető a szuperbaktériumok okozta halálesetek száma, és az Egészségügyi Világszervezet szerint 2050-re az áldozatok száma elérheti az évi 10 milliót

– írja a Sciencealert .

Az antibiotikumok túl gyakori használata mára oda vezetett, hogy egy sor bakteriális fertőzés, köztük a gonorrhea, a tüdőbaj és a szalmonella egyes fajtái szinte kezelhetetlenné váltak, mert az antibiotikumokat túlélő baktériumok ellenálló-képességet fejlesztenek ki a gyógyszerekkel szemben.

Évente máris 230 ezren halnak meg antiobiotikum-rezisztens tuberkulózisban. De végzetessé válhat az E. coli baktérium egyik válfaja is, amely főként fiatal nőknél több millió húgyúti fertőzést okoz évente, és ha a fertőzés kezelhetetlenné válik, egy egyszerű hólyaghurut is veseelégtelenséghez és halálhoz vezethet.

171 delfin 733 mintájából 88%-ban találtak olyan kórokozót, amely legalább egy antibiotikumnak ellenállt.

Steffanie Strathdee, a San Diego-i egyetem professzora szerint

a szuperbaktérium okozta járvány már itt van, csak nem figyelt fel rá a világ, mert a koronavírussal ellentétben nem robban be egyik pillanatról a másikra, hanem csendben lopakodik.

Tom Frieden, a CDC korábbi igazgatója, a Resolve to Save Lives globális egészség-stratégiai szervezet vezetője úgy véli, a nemzetközi orvostársadalomnak különös figyelmet kell fordítania arra, hogy ezek a fertőzések miként terjedhetnek ilyen mértékben a kórházakban és más egészségügyi intézményekben.

A koronavírus-világjárvány megfékezésére tett lépések még súlyosbíthatják is a problémát.

Júliusban a WHO felhívást tett közzé a covid-betegeknek adott antibiotikumok óvatosabb adagolására. Egy májusi felmérés ugyanis, amelyet 2000 kórházban ápolt koronavírus-beteg körében végeztek, kimutatta, hogy 72%-uk kapott antibiotikumot, holott csak 8%-nál mutattak ki bakteriális vagy gombás fertőzést.

Hogyan lehet védekezni a szuperbaktériumok ellen? A mérsékeltebb antibiotikum-használat mellett új gyógyszerekre is szükség lenne, de az elmúlt évtizedekben egyetlen új antibiotikum-családot sem fejlesztettek ki.

A legnagyobb gyógyszeripari cégek, mivel kevesebb hasznot láttak a viszonylag rövid szavatosságú antibiotikumokban, mint az egyéb gyógyszerekben, leálltak a kutatásokkal, azok pedig, amelyek kifejezetten új antibiotikumok előállítására összpontosítottak, néhány év alatt tönkrementek. Éppen ezért, mondják a szakértők, olyan állami támogatásokra van szükség, amelyek ösztönzik a cégeket az új antibiotikumok kutatására és kifejlesztése.

A másik megoldást a fág vírusok jelenthetik, amelyek természetes módon vesznek célba és pusztítanak el bizonyos típusú baktériumokat. Ha sikerül megtalálni azt a fágot, amely megöli a fertőzött emberben lévő baktériumot, használni lehet gyógyszerként.

Strathdee-nek személyes tapasztalata is volt e gyógymóddal kapcsolatban. Férjét 2015-ben fertőzte meg egy szuperbacilus, és az antibiotikumok nem hatottak. Kutatótársainak azonban sikerült izolálniuk azt a fágot, amely képes volt a férfiben élősködő baktériummal felvenni a versenyt. A beteg injekcióban kapott egy nagy adag fág-koktélt, és sikerült is meggyógyítani. A professzornő azóta létrehozott az egyetemén egy laboratóriumot, amely elkezdte a fág-terápia klinikai tesztelését.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük