A prágai vasúti főpályaudvaron jelenleg is több száz ukrajnai roma tartózkodik. A magyar állampolgársággal rendelkezők nem jogosultak semmilyen segélyre.

Vít Rakusan cseh belügyminiszter csütörtökön felszólította magyar kollégáját, Pintér Sándort, hogy Magyarország gyorsítsa fel a Csehország területén tartózkodó ukrajnai roma menekültek esetleges ukrán–magyar kettős állampolgárságának ellenőrzését, mert az ilyen státusú embereknek nincs jogosultságuk a menekülteket megillető segélyekre Csehországban.

Ezt maga Rakusan közölte csütörtökön Prágában újságírókkal azt követően, hogy a témáról telefonon egyeztetett Pintérrel. „Felkértem a magyar felet a vizsgálatok néhány napon belüli gyors és következetes elvégzésére, hogy a cseh fél hivatalosan megtudhassa, van-e vagy nincs az illető személyeknek magyar útlevelük” – idézte a cseh politikust a CTK hírügynökség.

A miniszter azt is felajánlotta, hogy akiknek van, azokat Csehország vonaton Magyarországra szállítja.

cseh sajtó szerint a prágai vasúti főpályaudvaron jelenleg több száz ukrajnai roma tartózkodik, jórészt Kárpátaljáról, közülük állítólag sokan kettős ukrán–magyar állampolgárok. A belügyminisztérium szerint ők nem jogosultak a csehországi segélyekre, s a pályaudvaron a helyzet egyre csak romlik. A menekültek a várótermekben vagy a számukra kijelölt vasúti szerelvényekben tartózkodnak, kevés élelemmel és rossz higiéniai körülmények között. A problémáról már a közszolgálati Cseh Televízió is beszámolt hétfő esti híradójában.

A csehországi roma civil szervezetek közös levélben felszólították Petr Fiala miniszterelnököt, hogy tekintettel a helyzet komolyságára és folyamatos romlására, hívja össze a kormány mellett működő roma tanács válságtanácskozását.

A prágai önkormányzat a probléma további súlyosbodásának megakadályozása céljából a héten a külvárosi Trója negyedben egy 150 ember befogadására alkalmas sátortábort építtetett. Stefan Hrib főpolgármester szerint ott helyeznék el azokat a menekülteket, akiknél ellenőrizni kell, hogy az ukrán mellett magyar állampolgársággal is rendelkeznek-e. Ha igen, akkor Csehországban nem jogosultak semmilyen segélyre.

A táborban legfeljebb 30 napig tartózkodhat valaki, ez az állampolgárság ellenőrzésére megszabott maximális idő.

Vít Rakusan szerint a folyamat felgyorsításáról és hatékonyabbá tételéről rövidesen tárgyal Martin Vondrásek cseh országos rendőrfőparancsnok és a magyar idegenrendészet igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.