Meglepte a szakembereket, amikor hétfőn egy friss tanulmányból kiderült, hogy a 2021 év volt az ötödik legmelegebb időszak a Földön a mérések kezdete óta. Ezzel szemben Magyarországon sokkal dermesztőbb hideg volt.

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat napokban megjelent tanulmánya szerint a bolygón 2021-ben mérték az ötödik legmelegebbet. A tanulmány több földrajzi egységet is megvizsgált, s kiderült:

(A legfrissebb hírek itt)

A legmelegebb Kanada nyugati, középső és északkeleti része, Grönland, Közép-és Észak-Afrika és a Közel-Kelet volt. Ezzel szemben Szibéria északi, északnyugati részén, Alaszkában, Ausztrália nagy területein és az Antarktisz és Dél-Afrika egyes részein az átlagosnál mégis több fokkal hűvösebbet mértek tavaly – írta az Időkép.

A tanulmány szerint a tavalyi év az 1991-2020-as átlaghoz képest globálisan 0,3 fokkal volt melegebb, az éves középhőmérséklet pedig 1,1-1,2 fokkal haladta meg az 1850-1900-as időszak átlagát. Kiemelték:

az elmúlt 7 év a valaha mért legmelegebb 7 évet eredményezte.

Éles ellentétet mutat viszont Európa nagy része, ahol átlag körüli és annál kissé hűvösebb volt 2021-es év. Magyarországon az éves középhőmérséklet az elmúlt tíz év leghűvösebbje volt itthon a tavalyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.