„A fiunk halálának felelőse nem tanúsított megbánást, gúnyos mosollyal lépett ki a tárgyalóteremből” – Ennyit ért az elgázolt Balázs élete

„A fiunk halálának felelőse nem tanúsított megbánást, gúnyos mosollyal lépett ki a tárgyalóteremből” – Ennyit ért az elgázolt Balázs élete

Sharing is caring!

Bécs — Felháborítónak tartja a Bécsben élő Sipaki család, hogy a 18 éves fiukat, Balázst 14 hónapja egy gyalogátkelőhelyen halálra gázoló osztrák sofőr pénzbüntetéssel megúszta a történteket. A férfi szerintük nem tanúsított megbánást, bár a felelősségét elismerte.

Nehéz lett volna tagadnia: 2019. december 5-én egy védett övezetben, ahol legfeljebb harminccal hajthatott volna, közel százzal ment, s a zebrán gázolta el a fiút. Balázs 34 métert repült, azonnal életét vesztette.

(A legfrissebb hírek itt)

– Balázs aznap délután több órán át tanult a húgával, majd este fél nyolc körül elindult a konditerembe. Mi marasztaltuk volna, hogy ne induljon, inkább vacsorázzon velünk. Balázs hajthatatlan volt, megkóstolta a brassóit , majd megkért rá, hogy tegyek félre belőle neki, majd megeszi, ha hazajön – mesélte a gyászoló anyuka, Sipakiné Gradwohl Debóra a Blikknek.

A család tíz óra után lefeküdt, de alig fél óra múlva rendőrök ébresztették őket rövid álmukból.

– Először azt gondoltam, hogy a nagyobbik fiunkkal, Szabival és a barátnőjével történt valami, miután tőlünk elmentek, de az egyenruhások kérték, hogy üljek le. Miután tovább értetlenkedtem, akkor mondták el, hogy Balázst egy zebrán halálra gázolták – emlékezett vissza a családfő, Sipaki Sándor a szörnyű percekre.

„A fiunk halálának felelőse nem tanúsított megbánást, gúnyos mosollyal lépett ki a tárgyalóteremből” – Ennyit ért az elgázolt Balázs életeBalázst a zebrán gázolta el az osztrák férfi, akit csak pénzbüntetésre ítélték felelőtlensége miatt / Grafika: Séra Tamás

Az anya hozzátette, hogy két nappal a szerencsétlenség előtt Balázzsal együtt kelt át azon a helyen, és a fia rámordult, mert nem nézett körül, mielőtt az úttestre lépett.

– Balázs ilyen volt, nem kapkodott, megfontoltan viselkedett, lehetett rá számítani. A sofőrnek, aki egy bécsi étterem tulajdonosa, és aki a másfél hónappal ezelőtti ítélethirdetés előtt végül elismerte a bűnösségét, csak kétezer eurót, 712 ezer forintot kell büntetésként megfizetnie. Részben a koronavírus-járványnak köszönhetően, mert a bíró figyelembe vette, hogy a korlátozások miatt kiestek a bevételei – mesélte Sándor.

A fiukat gyászoló szülők szerint az, hogy a férfi még egy felfüggesztett börtönbüntetést sem kapott, az ő ügyvédjükön is múlott.

– Mivel volt jogvédelmi biztosításunk, kirendeltek mellénk egy ügyvédet, de nem szóltak, hogy mi is választhattunk volna valakit. Utólag úgy érezzük, nem foglalkozott elég intenzíven az üggyel. Talán azt gondolta, hogy mi úgy is megkaptuk a biztosítótól a kártérítést. A fiunk halálának felelőse nem tanúsított megbánást, gúnyos mosollyal lépett ki a tárgyalóteremből… – hajtotta le a fejét az apuka.

Debóra és Sándor az ügyvéd hozzáállása miatt kicsúszott a rövid fellebbezési határidőből is, pedig azt szerették volna, ha a sofőr a lehető legnagyobb büntetést kapja.

– Tudom, hogy ettől a fiam még nem jön vissza, de a lelkünknek jót tett volna. Persze, valószínűleg másként gondolnánk mindezt, ha láttuk volna, hogy a férfit is megviseli a dolog– sírta el magát az anya.

(Ez is érdekelheti: Halálra gázoltak egy gyalogost Cegléd külterületén)

– Kerestünk egy másik jogi képviselőt, dr. Ujvárosi Veronikát, aki magyarul beszélő osztrák ügyvéd, és aki büntető- és polgári perekkel kapcsolatban kártérítéses ügyekre szakosodott, hogy esetleg nagyobb büntetést elérjünk. A történetünket pedig azért mondtuk el, mert szeretnénk, ha tanulságul szolgálna mások számára is, hogy a törvény nem minden esetben áll mellettük – sóhajtotta Debóra.

Legalább felfüggesztett jár

Dr. Ujvárosi Veronika a Blikknek azt mondta, hogy a pénzbüntetésen meglepődött, mert a praxisában nem fordult még elő, hogy egy gondatlanságból elkövetett emberölés elkövetője ne letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztést kapjon.

– Ez az ügy is rámutat arra, hogy amikor egyértelmű a károkozó személye, még akkor is borzasztóan fontos, hogy a bizonyítékok meglegyenek az ügyvéd hathatós segítségével – szögezte le a jogász.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük