Püspökladány – Még a mentőautóban, az életveszélyes helyzetet elhárító orvosi beavatkozás közben is rátámadott néhány lódarázs egy fiatal nőre. Hajnalka éppen akkor nyerte vissza az eszméletét: ha még egy csípést kapott volna, nem élte volna túl a darázstámadást.

“Meg kell találni a gyilkos darazsak fészkét!” Harcot indított a püspökladányi Tolvaj Hajnalka a környékén megbúvó darazsak ellen. A város közepén, belterületen, egy elhagyott ház padlásán, tetején lehet a fészek, közel a város strandjához, a nyári rendezvényeknek helyt adó főtérhez. Hajnalka már megtapasztalta, mit okozhat akár egy lódarázs csípése is, ma is retteg attól, hogy vajon még egy támadást túlélhet-e?

05 o tolvaj hajnalka darázscsípés áldozat FacebookNegyven percig volt életveszélyes állapotban egy darázs csípése miatt Hajnalka /Fotó: Facebook

– Július 22-én este egy barátomat kísértem ki, zseblámpával világítva, amikor a fényt látva rám támadt egy hatalmas darázs – mondta a Blikknek a rovartámadás áldozata. – Már napok óta láttam, hogy estefelé 5-6 hatalmas rovar kószál a kertemben. Igyekeztem messze elkerülni őket, tartok a darazsaktól. Joggal, mert ez most azonnal csípett, percek alatt bedagadt a szúrás helye, majd az arcom is, a torkom is, levegőt sem kaptam, az eszméletemet is elvesztettem. Szó szerint halálfélelmem volt, mint később mondták, nem alaptalanul. Szerencsére a mentők hamar kiértek, negyven percen keresztül próbáltak lelket verni belém, oxigént kaptam meg kétfajta szert a darázscsípés által kiváltott allergiás rohamra. Amikor a mentő elindult volna felém a karcagi kórházba, a rohamkocsiba is beszállt két lódarázs, óriási riadalmat okozva, nem csak én a mentősök is megijedtek. Szerencsére már jól vagyok, de nem nyugodtam meg, alig merek kijönni a házamból, félek, hogy még egy támadást nem élnék túl.

Hajnalka élete valóban hajszálon függött, retteg egy újabb csípéstől /Fotó: FacebookHajnalka élete valóban hajszálon függött, retteg egy újabb csípéstől /Fotó: Facebook

Meghalt a gitáros

Tizenhárom napig küzdött a szervezete, nem élte túl a darázscsípést a fiatal magyar zenész. A Tales of Evening zenekar gitárosa, Ribarics Tamás egy darázstámadás után került kómába, hiába küzdöttek az életéért az orvosok. 46 éves volt, sem neki, sem családjának nem volt tudomása arról, hogy allergiás lett volna a darázscsípésre.

Tragédia: belehalt a darázscsípésbe a népszerű magyar rockzenész: 13 napig küzdött az életéért

Tragédia: belehalt a darázscsípésbe a népszerű magyar rockzenész: 13 napig küzdött az életéért

 

Tolvaj Hajnalka nem csak azt nem szeretné, ha őt nem csípné meg több lódarázs, attól is tart, hogy mást is megtámadhatnak a bogarak. Szerinte a háza közelében, a város belsejében lehet a fészek, egy elhagyott házban vagy melléképületben, a tulajdonos sem sejti, kik költöztek be hozzá. Az esetről szólt a tűzoltóknak, amatőr méhész háziorvosának és a helyi önkormányzatnak is, de egyelőre nincs megoldás, nem keresi senki sem a darázsfészket. Hajnalkának nincs annyi pénze, hogy egymaga kihívjon egy specialistát, ráadásul előbb a fészket kell megtalálni. Azt reméli, ha a történetét olvassák a helyiek akkor megindulhat egyfajta összefogás, megkereshetik a fészket és el lehet hárítani az életveszélyes helyzetet.

05 o boros tibor darázsirtó fészek FacebookEhhez hasonló darázsfészket kell keresni Püspökladányban /Fotó: Facebook

– Ha szólnak, hogy megtalálták, honnan repülhetnek ki a darazsak megyek, a nap 24 órájában, s azonnal intézkedek, hiszen ez tényleg nem játék – magyarázta a Blikknek Boros Tibor, darázsirtó és méhbefogó. – Ha egy helyről, egy falon levő lyukból vagy a tető alól 4-5 darázs repül ki, akkor mögötte már egy focilabdányi darázsfészek is lehet. Nem érdemes betömni a lyukat, mert a darazsak képesek áttörni a falat is. Romboló, támadó rovarok, házilag, amatőrként nem szabad próbálkozni az elűzésükkel! 10-15 ezer rovar is lehet egy ilyen fészekben, ha többen támadnak egyszerre, még allergiásnak sem kell lenni a halálos csípéshez.

05 o boros tibor darázsírtó-FacebookBoros Tibor specialista a nap 24 órájában riasztható darázstámadás esetén /Fotó: Facebook

A tűzoltóság ma már nem vonul ki darázsirtáshoz vagy méhmentésre, ők is azonnal szakembert hívnak, s csak a helyszínt biztosítják, a veszélyben levő polgárok kimenekítésében segítenek. Ugyanakkor a tűzoltóknak van egy listájuk, a leghamarabb, legközelebb elérhető darázsirtókról, őket hívják, ha megvan egy fészek.

– A meleg nyár, a kánikula miatt több a darázs, keresik a hűvös helyeket, a vizet, emiatt fordulnak elő gyakrabban a kertekben, házak falainál – magyarázza a szakértő. – Évek óta melegebb a nyár, több a darázs, márciustól novemberig lehet számítani a támadásukra. A francia- és a lódarázs a legveszélyesebb. Darazsat nem lehet befogni, ha veszélyesek az emberre, muszáj a fészkükkel együtt megsemmisíteni őket, elképzelni is rossz, mi történik, ha például egy kisgyermekbe mar bele egy darázs. Veszélyesebb mint a medve, mert az nem jön be a kertbe, nincs belőle több millió és ellentétben a darázzsal, nem is támad az emberre csak azért, mert meglátta.

Megmentett sofőrök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.