“A helyzet drámaian romlik” – Orbán Viktor emelt szintű készültséget rendelt el

“A helyzet drámaian romlik” – Orbán Viktor emelt szintű készültséget rendelt el

Sharing is caring!

A hazai járványhelyzettel kapcsolatos legújabb intézkedésekről számol be Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök péntek reggel fél nyolc után szokásos interjúval jelentkezik a Kossuth Rádióban, ahol a koronavírus-járvány hazai alakulásával kapcsolatos legfrissebb intézkedésekről számol be.

Orbán Viktor az operatív törzs üléséről érkezett a rádió stúdiójába. A mai adatok szerint 4668 új fertőzött van, 123 ember hunyt el, illetve 451 lélegeztetőgépen lévő beteg van és 5027 személy van kórházban.

“A helyzet drámaian romlik” – jelentette ki Orbán. Elmondta, most ismét azt a számot kell nézni, hány üres ágy van a kórházakban és mennyi lélegeztetőgép áll rendelkezésünkre. Hozzátette, a fertőzések száma a következő két hétben nőni fog. Elárulta, hogy 15831 üres ágyunk, illetve 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt ágyunk van jelenleg.

Elmondta azt is, a magyar szakemberek előrejelzései eddig mindig bejöttek majdhogynem 100 százalékos pontossággal. Az egészségügy mostani helyzetével kapcsolatban elmondta, el kellett rendelnie egy emelt szintű készültséget az operatív törzs ülésén olyan drámai a helyzet. Ez azt jelenti, hogy újra át kell nézni a vezénylési listákat, vezényelni kell az egészségügyi dolgozókat, a szálláshely feltételeket ellenőrizni kell. Azt a készültségi állapotot kell visszahozni, ami legutóbb tavaly áprilisban volt, illetve novemberben.

“Lesz elegendő orvos” – tette hozzá. A vakcinákkal kapcsolatban elmondta, 17 millió vakcinát kötött le Magyarország az EU-val. Hozzátette, az oltásellenesek le akarják beszélni a magyarokat arról, hogy beoltassák magukat., azonban mindenkit arra kér, hogy oltassák be magukat.

“Folyamatosan érkezésre számíthatunk” – elmondta, hozzátette, hogy 2,5 millióan regisztráltak az oltásra itthon, viszont azt tervezik, hogy húsvétra legalább az első oltást megkapja minden regisztrált.

A szigorításokkal kapcsolatban elmondta, hogy az egyik szemünk sír, a másik nevet, mivel egyszerre kell arról beszélni, hogyan lazítsunk a korlátozásokon és fegyelmezettnek is kell lennünk, mivel egyre több a fertőzött. A következő napokban fog eldőlni, hogy kell-e egyáltalán szigorítani majd, viszont a határokon mindenképp szigorításra van szükség.

Így az operatív törzstől azt kérte, hogy szigorú utazási szabályokat dolgozzanak ki, mivel az Európán kívül üzleti célú utazásokat is jobban korlátozni kell, hogy az új mutáns vírus ne terjedhessen el még jobban.

Az EU-csúccsal kapcsolatban hozzátette, felmerült az EU-s vakcinabeszerzés lassúsága is, ami annak köszönhető, hogy a legolcsóbban próbáltak beszerezni az oltóanyagokat. Elmondta, behoznak minden vakcinát Magyarországra, ami biztonságos és a hatóságok is elfogadták, ezért lesz Magyarország az egyik legbeoltottabb ország Európában.

(Cikkünk folyamatosan frissül!)

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük