A járványadatközlés összeomlott, baj lehet a karácsonnyal – megszólalt Falus Ferenc

Sharing is caring!

Gulyás Gergely azt mondta, hogy akár december 2-ára várható a második hullám tetőzése. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint a jelenleg közölt adatok hitelessége erősen kérdéses – míg a halottak számát megbízhatónak tartja, a friss fertőzöttek száma kapcsán komoly elégedetlenségét fejezte ki. Szerinte nem szabad enyhíteni a szabályokon, a karácsonyt kellene későbbre tenni – írja az atv.hu

Falus Ferenc szerint az adatközléshez hozzá kellene tenni azt a mondatot, hogy “kedves lakosság, az adatok a lakosság nyugalmának megzavarására alkalmasak”. Ezzel arra akart utalni, hogy teljesen bizonytalanok azok a számok, amelyeket közölnek, és tudni kellene azt, hogy a döntéshozóknak egyáltalán rendelkezésre állnak-e a hiteles adatok. Magyarországon az adatközlés összeomlott, pontatlan, és olyan kevés tesztet végeznek, amiből nem lehet következtetést levonni arra vonatkozóan, hol is tart a járvány – jelentette ki a volt országos tiszti főorvos.

A halottak száma szerinte többé-kevésbé pontos, de Falus a friss megfertőzöttekre gondol, a szigorítás-enyhítés kérdését csak a frissen fertőzöttek hiteles adatai alapján lehet mérlegelni. Szerinte a jelenlegi intézkedéseken nem szabad lazítani, ezeket fenntartani kell minimum, de lehet szigorítani kellene a vásárlótérben való tartózkodást – olvasható a portálon.

Hat hét szigorú karanténra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen fékezni a járvány terjedését, enyhíteni pedig akkor lehet, ha 5 százalék alatt van a tesztek pozitivitása, Falus szerint ettől még nagyon messze vagyunk.

A karácsonyi enyhítés kapcsán megjegyezte, hogy a kormányzat rövidtávú politikai célt tart szem előtt a karácsonyi-újévi enyhítések kapcsán, holott szerinte az életben maradás lenne az elsődleges. Ha túl enyhék lesznek a szabályok, akkor januárban már a harmadik hullámmal szembesülhetünk.

Több országban Európában enyhítenek, ennek kapcsán Falus megjegyezte, hogy Franciaországban sokkal szigorúbbak és korábban bevezetett karantén intézkedések voltak, itthon ezzel elkéstünk, valószínűleg későbbre kellene tenni a karácsonyt – mondta arra utalva, hogy a pravoszláv karácsonyt később ünneplik. A karácsonyi vásárlások kapcsán azt ajánlja, hogy ne menjünk tömegbe semmiképpen – írja az atv.hu.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük