A kerékpár és a gyalogátkelő. Miért nem tekerhetsz át? Mikor szabad?

Sharing is caring!

Számtalan olyan közlekedési helyzet van, amikor a kerékpáros a zebrán – gyakorlatilag kerékpárútként használva – hajt át, illetve, abban a téves feltevésben van, hogy ekként elsőbbsége is van más járművekkel szemben. – írja a DAS.

Gyorsan eláruljuk, hogy ez közlekedési szempontból egyértelműen szabálytalan és igencsak balesetveszélyes. Ugyanis a KRESZ szerint a kerékpár járműnek minősül.

 

A zebra pedig kifejezetten a gyalogos részére az úttesten történő átkelésre fenntartott terület.

Ebből következik, hogy a kerékpáros akkor válik gyalogossá, amikor biciklijéről leszállva, azt tolja. Ennek eredménye pedig az is, hogy a kerékpáros ebben a formában kelhet át a gyalogosátkelőhelyen, azaz a járművét tolnia kell. Ekkor válik jogosulttá arra is, hogy gyalogosként elsőbbséget élvezzen az áthaladás során a járművekkel szemben.

Ez persze automatikusan nem jelenti az autósok számára, hogy mindenáron, elsőbbségadás nélkül át kell haladnia a gyalogátkelőhelyen, hiszen fokozott óvatossággal kell azt megközelíteni, de egy esetleges baleset során a felelősség kérdésének megítélése akár a kerékpáros terhére is eshet.

Sokszor látni azt is, hogy gyermekkel is a fentiek szerinti téves módon használják a szülők a zebrát. A tudatosság, és a megfelelő közlekedési szabályok megtanítása kulcsfontosságú, így a gyermekek saját biztonsága érdekében is javasolt az alapszabályok betartása és megtanítása.

Ugyanakkor, ha a gyalogosátkelőhely mellett kerékpársáv húzódik és a kerékpáros ezen közlekedik, értelemszerűen nem kell leszállnia a bicikliről. Ekkor őt is megilletheti – például a kanyarodó járművel szemben – az elsőbbség.

Dr. Burján Zsuzsanna

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük