A kórházak nem tilthatják meg a fotózást

A járvány terjedésével várhatóan egyre többen kerülnek majd kórházba, és vélhetően lesznek köztük, akik tudósítani szeretnék a világot az ottani helyzetről. Néhány kórházigazgató azonban már korábban megtiltotta, hogy bárki felvételt készítsen az intézményben. Csakhogy ezt nem teheti meg – ez derült ki most a Társaság a Szabadságjogokért szervezet állásfoglalásából.
„Már egy évvel ezelőtt felhívtuk a kórházigazgatók figyelmét arra, hogy a fénykép-, hang- és videófelvételek készítését a kórházakban nem tilthatják meg. A helyzetet jellemzi, hogy több intézmény jelezte: a levelünket továbbították a fenntartónak, mert a fotózást tiltó plakátok kifüggesztése sem a saját ötletük volt, hanem az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK) kaptak arra utasítást” – olvasható a TASZ honlapján.
Az alapvető jogok biztosának hivatala – egy, a Péterfy Kórház-Rendelőintézettel szemben benyújtott panaszbeadvány nyomán – az ÁEEK-t is megkereste, az eljárást lezáró jelentésében pedig megjegyezte, hogy „folyamatos és fokozódó” annak a gyakorlatnak az elterjedése, amely írásos főigazgatói engedélyhez köti a fényképezést.
A kórház arra hivatkozott, hogy biztosítani kell a betegek nyugalmát és azt, hogy a személyiségi jogaik ne sérüljenek. De a főigazgató nem csupán a személyiségi jogok miatt aggódott: kifejtette, hogy „felszaporodtak” „az intézmény jó hírét aláásó” felvételek, amelyek „esetenként bár a valóság egy részét tükrözik ugyan”, de az intézményvezető szerint háttérbe szorítják az intézmény és az ott dolgozók „európai színvonalban is kiemelkedő” munkáját, csorbítják a tekintélyüket. Az ÁEEK pedig egyebek mellett azzal érvelt, hogy a főigazgatói hozzájárulás megakadályozza azt a „kezelhetetlen állapotot”, hogy „bárki, bármilyen célból felvételeket készítsen”.
Mi már tavaly jeleztük: ha az intézményvezetők valóban a személyiségi jogok miatt aggódnak, akkor a tiltás helyett a betegeket és a látogatókat kellene arról tájékoztatniuk, hogy hogyan kell az adatvédelmi szabályokat betartani. A málló vakolatról készült képek adatvédelmi szempontból nem kifogásolhatók, azt pedig nem gondoljuk, hogy a kórházi gyógyító tevékenységet akadályoznák.
Hasonló állásponton volt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az ombudsman kérésére írt állásfoglalásában. Eszerint az állami és önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények közfeladatot látnak el, az ott lévő állapotok közérdeklődésre tartanak számot. A személyes adatokat nem tartalmazó felvételek pedig közérdekű adatnak minősülnek.

Ha bárki fotózna vagy videózna, az alábbiakra kell figyelnie.

– Csak olyan ember szerepelhet a felvételen, aki ehhez hozzájárult.
– Gyerekek és cselekvőképtelen állapotúak helyett szülőjük vagy képviselőjük adhat hozzájárulást.
– Hangfelvétel is csak hozzájárulás alapján rögzíthető.
– Személyes adatok sem szerepelhetnek beleegyezés nélkül.

Így ismerkednek most a társkeresők
Megvan az Olimpia új időpontja
Változik a BKK menetrendje

Mi a véleménye a témáról?