A legrosszabb forgatókönyvnél is rosszabb a járványhelyzet Magyarországon

A legrosszabb forgatókönyvnél is rosszabb a járványhelyzet Magyarországon

Sharing is caring!

Megdőlt a legbaljósabb képet festő modellszámítás is.

Október elején számoltunk be a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME) prognózisáról.

Eszerint év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a járványnak, a november végére várt tetőzéskor 35 ezren fognak ténylegesen megfertőződni (tehát az azonosított és az azonosítatlan fertőzöttek együtt), és 220-an fognak meghalni naponta.

Az azóta eltelt időszak statisztikái alapján a fent felvázolt helyzet még tovább romlott: az elmúlt napokban kétszer annyian haltak meg, mint a legrosszabb forgatókönyv előrejelzése szerint

– írja a napi.hu.

A modell utolsó frissítése október 22-én volt, ekkor három szempont alapján készítettek előrejelzést: kötelező maszkviselés esetén, a jelenlegi szabályok fenntartásával, illetve azok könnyítése esetén.

Az öt nappal ezelőtti előrejelzés mindhárom forgatókönyve azzal számolt, hogy kedden, vagyis ma 31,78 halálos áldozat lesz. A valóságban azonban ez a szám pont a becslés duplája, 63 lett.

Az elmúlt hét mozgóátlaga 46,3, ehhez képest is közel 150 százalékos az eltérés.

A közeljövőre előrejelzett számok sem adnak okot örömre: az intézet modellje november 27-én napi 115 halottal számol, a fegyelem lazulása esetén viszont 120,61 a becslés.

A járvány csúcsa szerintük december közepén jöhet el, ekkor változatlan körülmények esetén naponta 144,2 ember halna meg. Ha romlik a fegyelem, akkor január közepén tetőzhet a járvány napi 516,94 elhunyttal. Kötelező maszkhasználat esetén 77-78-ra lehetne csökkenteni a napi maximumot.

via

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük