A magyar gyorskorcsolya vegyesváltó taktikus versenyzéssel nyert aranyérmet a világkupán

 

A magyar vegyesváltó aranyérmet nyert szombaton a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának drezdai állomásán.

A magyar négyes a pénteki negyed- és a szombat délelőtti elődöntőből is futamgyőztesként lépett tovább, majd a fináléban Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Krueger John-Henry és Liu Shaolin Sándor összeállításban lépett jégre. A versenyzők első sorozatában végig harmadik helyen korcsolyáztak a magyarok, mígnem a hollandok elestek, majd Bácskai egy bravúros manőverrel a franciákat megelőzve élre hozta a magyarokat, innen pedig már nem hibáztak a mieink.

Liu Shaolin Sándor az 1000 méteres szám döntőjében féltávnál váltott ritmust, előbb a japán Josinaga Kazukit, majd a kínai Vu Ta-csinget előzte meg. Az élen korcsolyázó izraeli Vladislav Bykanovot aztán a szám Európa-bajnoka belső, míg a szintén előre törő Park Dzsi Von külső íven előzte meg, a manőver végén pedig az ázsiai került az első helyre, így a 24 éves magyarnak meg kellett elégednie az ezüsttel.

A nők középső távján már nem volt magyar érdekelt szombaton, Bácskai a selejtezőben és a reményfutamokban nyújtott teljesítményével 21. helyen zárt, míg Kónya Zsófiát kizárták. A döntőt a dél-koreai Kim Dzsi Ju nyerte.

Az olimpiai bajnok, világcsúcstartó és vk-címvédő férfi váltó Krueger John-Henry, Liu Shaolin, Oláh, Varnyú összeállításban csak negyedik lett az elődöntőben, így vasárnap a kisdöntőben szerepelhet. Vasárnap 500 és újabb 1500 méteres versenyt rendeznek, valamint a váltók döntőire kerül sor.

Kiemelt kép: Cees van Hoogdalem/Soccrates/Getty Images

Mi a véleménye a témáról?