Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai kormányinfón bejelentette: 5,5 millió beoltottnál – többek között – eltörlik a kötelező maszkhasználatot. De mikor is lesz ennyi beoltottunk? Tényleg levehetjük a maszkot mindenhol? És mit szól ehhez a virológus szakértő? Íme a válaszok!

Noha a vonatkozó kormányrendelet cikkünk készülte pillanatában még nem jelent meg, máris sokat lehet tudni arról, milyen járványügyi enyhítésekre készül a kabinet. A mindannyiunkat érintő legfontosabb változás az, hogy a bűvös 5,5 milliós beoltotti számnál (ez természetesen mindazokat jelenti, akik legalább egy dózist megkaptak már, nem csak a teljes vakcinázottakat) már beltérben sem lesz kötelező a maszkhasználat az egészségügyi intézményeket kivéve.

Bár a részletek még nem ismertek, Gulyás miniszter szavaiból azt lehet kivenni, hogy sem vásárlónak, sem eladónak nem kell majd eltakarnia az arcát a boltokban, hivatalokban, szolgáltatóknál. Ugyancsak nem kell majd – e szerint – maszkot viselni a vendéglátóhelyek belső tereiben akkor sem, ha éppen nem fogyasztunk valamit. A személyzet maszkviselését szintén nem részletezte a miniszter, de ha a feloldás általános lesz, úgy a felszolgálóknak sem kell hordaniuk a védőeszközt.

És hogy mikortól is várható mindez? Számoljunk!

A tárcavezető szerint a kormány napi 10-15 ezer beadott oltással számol: ez pedig azt jelenti, hogy az 5,5 millióig még hátralévő nagyjából 65 ezer oltást (az oltottak mai száma a hivatalos tájékoztatás szerint 5 445 544 fő) jövő hétfőre fogják majd beadni – ha nagyon belehúznak, a szám akár már vasárnap meglehet.

A maszkoktól való szabadulás ideje tehát várhatóan hétfő lesz, de vajon nem túl optimista-e a korlátozások ilyen mértékű feloldása? A Blikknek nyilatkozó szakértő szerint egyelőre nem kell attól tartani, hogy a feloldások most új járványhullámot hoznának.

– Kockázatos, de megléphető döntés volt – értékelte a bejelentést a Blikknek Rusvai Miklós virológus.

Rusvai Miklós szerint megléphető döntés volt / Fotó: TV2

Minden lazítás kockázatnövelő tényező, így ez is az. Ilyen tényező még a tömegrendezvények (koncertek, focimeccsek) megtartása, és a delta (indiai) variáns megjelenése is Magyarországon

-mondta a szakember.

A virológus szerint ugyanakkor kockázatcsökkentő tényezők is vannak, amelyeket szintén figyelembe kell venni.

– Az egyik a viszonylag magas átoltottság: az oltható korú lakosság közel 70 százaléka már legalább egy oltást megkapott. A másik csökkentő tényező a nyár, hiszen ebben az időjárásban a vírus nagy mértékű terjedése nem valószínű.

– Nem gondolnám, hogy ennek az intézkedésnek a hatására bevadulna a járvány. Nagyon kell viszont figyelni a szennyvízadatokat, mert ez 10-14 napra előre jelzi a járványgörbe későbbi alakulását. Remélem, ha volt bátorsága kormánynak meglépni a beltéri maszkhasználat eltörlését, akkor szükség esetén majd visszavonni is lesz bátorsága – mondta Rusvai Miklós.

A virológus arról, hogy milyen nyárra számíthatunk, és mit tanácsol a vakációra, itt nyilatkozott lapunknak részletesen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük