Az utóbbi évek legjelentősebb biztosítási feladatát kell megoldania a rendőrségnek a pápa budapesti látogatásakor, amikor a szentatya szeptember 12-én, várhatóan mintegy százezer hívő előtt az eucharisztikus kongresszus zárómiséjét tartja. A Hősök terén tartandó ünnepi istentiszteletre több tucat országból érkeznek látogatók, emiatt lényegesen bonyolultabb és összetettebb az esemény biztosítása, zökkenőmentes lebonyolítása.

A zárómise környékét, így a teljes Hősök terét és a Kós Károly sétányt már hónap elején lezárták, és ez így is marad egészen szeptember 13- ig. Ebben az időszakban korlátozzák a forgalmat a Hősök tere és a Gundel Károly út között, valamint az Állatkerti körút egy szakaszán. A kongresszus szervezői saját munkatársaikon kívül önkéntes segítőket is toboroztak, így összességében több száz civil vesz részt az érkező vendégek irányításában. A Hősök terét csak gyalogosan lehet megközelíteni, több nyelven feliratozott eligazító táblák segítik a tájékozódást.

Ez is érdekelheti: Ferenc pápa tervezett programja

A legkomolyabb feladata a rendőrségnek és a mentőknek lesz. Több száz rendőr vesz részt a helyszín zárásában, átvizsgálásában és természetesen a pápa személyi védelmében. Úgy tudni, a Hősök terét már napokkal az esemény előtt tűzszerészek szállják meg, s ha végeztek, hermetikusan lezárják mindazokat a területeket, ahol a Ferenc pápát szállító páncélozott mikrobusz, illetve a szentatya megfordul. Az utcai csatornafedeleket lehegesztik a környéken. A Liszt Ferenc repülőtérről bevezető utat végig lezárják, még gyalogosok sem közlekedhetnek a delegáció érkezésekor, parkolni az érintett útszakaszon tilos lesz.

A terrorelhárítók civil ruhás és golyóálló mellényes tagjai veszik körbe a pulpitust a közeli épületek tetején mesterlövészek figyelik a terepet, a mise napján helikopterek pásztázzák felülről a tömeg mozgását. A nézők között is rengeteg civil ruhás nyomozó vegyül el. A pápa közvetlen közelébe kizárólag a saját testőrei, vagyis a Svájci Gárda tagjai juthatnak.

„Ez a biztosítás egy klasszikusan bonyolult, több extrával nehezített készültség. Legalább fél éve zajlik az előkészítő munka. A legfontosabb maga a rendezvény lebonyolítása. A második a normál biztonsági intézkedések megvalósítása, a beléptetés, zárás. A harmadik pedig a rendkívüli eseményekhez kapcsolódó vészforgatókönyv” – magyarázta a Blikknek egy anonimitást kérő szakértő.

Fontos a területre érkezők ellenőrzése, a csomagjaik átvizsgálása a terrorgyanús emberek kiszűrése, a rendzavarásra, pánikra való felkészülés, s persze a védett személyek totális biztosítása – tette hozzá. Az eseményt nem zavarhatja meg betelefonáló bombafenyegető, veszély esetén egyes területeket gyorsan ki lehet üríteni.

A mentők is több tucat járművel állnak készenlétben a környéken. Azt már korábban bejelentették, hogy az esemény idejére a Honvédkórházat kizárólag az eseményre látogatók számára tartják fenn, ide védett útvonalon juthatnak el a mentők, az esetleges sérülések, rosszullétek esetén.

via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.