A Pfizer vakcinája olyan, mint egy erősebb másnaposság – mondták az első önkéntesek

Sharing is caring!

Fejfájást és izomfájdalmakat okozott nekik elsősorban a koronavírus elleni védőoltás.

Komoly másnapossághoz hasonlították a Pfizer és a BioNTech kísérleti koronavírus-vakcináját azok az önkéntesek, akik elsőként adatták be maguknak a 90 százalékban hatásosnak mondott ellenanyagot – írja The Sun.

Első körben 43 500 ember kaphatta meg az oltást hat különböző országban – vagy a placebót, azt ugyanis nem mondták meg eddig sem senkinek, hogy ki kapta a valódi oltóanyagot, ki nem. A legtöbben arról számoltak be, hogy nagyon hasonlít az influenzaoltás mellékhatásaihoz.

Fejfájás, izomfájdalom, helyenként láz – ezek voltak a legjellemzőbb tünetek. Egy 44 éves texasi tesztelő egy komolyabb másnapossághoz hasonlította az érzést.

Egy másik tesztelő úgy értékelte, hogy az első vakcinaadag után mérsékelten volt csak rosszul, a másik viszont már sokkal súlyosabban sújtott le rá.

A jelen állás szerint a Pfizer vakcinája a legígéretesebb oltóanyag, ők ugyanis 90 százalékos hatékonyságot ígérnek úgy, hogy már a gyógyszer tesztelésének harmadik fázisán is túlvannak. Az engedélyeztetést a tervek szerint novemberben kezdik meg, év végéig pedig már 15-20 millió ember kaphatna belőle.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük