A svédek is szigorítanak: 8-nál többen nem vehetnek részt nyilvános eseményen

Sharing is caring!

A svédek a koronavírus kitörése óta külön utakon járnak. A korlátozás csak a nyilvános összejövetelekre, sport és kulturális eseményekre vonatkozik. Az éttermek, üzletek és iskolák egyelőre nyitva maradnak.

Svédországban mostantól maximum nyolcan vehetnek részt nyilvános eseményeken. Eddig akár 300-an is összegyűlhettek egy esküvőn, vagy temetésen. Ez eddig a legszigorúbb intézkedés a koronavírus járvány kitörése óta Svédországban. Stefan Löfven miniszterelnök bejelentette, hogy az intézkedés november 24-én lép életbe.

“A szigorítás a társadalom minden tagjára vonatkozik” – mondta Löfven, hozzátéve, hogy a svédek a második hullám során nem tartották be a koronavírussal kapcsolatos ajánlásokat, úgy mint ahogy azt tavasszal tették. „Ne járjanak edzőterembe, ne menjenek könyvtárakba, ne rendezzenek vacsorákat! Mondják le” – mondta.

Svédországot egyébként a második hullám később érte el, mint Európa többi részét, de kórházban kezeltek, új fertőzöttek száma ott is megugrott a hónap eleje óta – írja a Guardian.

A legfrissebb adatok szerint a skandináv országban rekord számú 5990 új esetet regisztráltak egy nap alatt. Így Svédországban eddig összesen 177 355-en kapták el a koronát és 6164 ember halálát okozta a vírus. Ami első látásra valóban magasnak tűnhet, azt azonban fontos hozzátenni, hogy míg ott az utolsó adatok szerint egy nap alatt 11-en haltak meg, addig Magyarországon tegnap 91 ember vesztette életét a koronavírus miatt.

A skandináv országban eddig viszonylag könnyeden kezelték a pandémiát. A vírust a jelenlegi szigorúbb intézkedéssel lassítani próbálják, az egészségügyi ellátórendszer fenntarthatósága érdekében.

stockholm.jpg
Tavasszal felemás eredménye volt a lazább korlátozásoknak, most újra megpróbálkoznak néhánnyal.

A korlátozás egyébként csak a nyilvános összejövetelekre, sport és kulturális eseményekre vonatkozik. Az otthoni, családi találkozókat nem tiltják meg. Az éttermek, üzletek és iskolák egyelőre nyitva maradnak.

“Ez egyre rosszabb lesz” – mondta Löfven. „ Mindenki tegye a kötelességét és vállaljon felelősséget a vírus terjedésének megállításáért. Tavasszal nagy együttműködést tapasztaltunk. Ehhez elég volt ajánlásokat megfogalmaznunk, például, hogy mindenki tartsa a megfelelő távolságot és lemondja a személyes találkozóit. Most úgy tűnik kisebb az együttműködés” – fogalmazott Löfven

A miniszterelnök megismételte, hogy a kormány nem hisz a teljes bezárásban. “Úgy gondoljuk, hogy a megtett intézkedések, megfelelőek. ”

A svéd kormány a múlt héten bejelentette, hogy a bárok és az éttermek november 20-tól, február végéig, 22 óra után nem árulhatnak alkoholt.

Mikael Damberg belügyminiszter szerint az összejövetelek szigorú új korlátozása legalább négy hétig érvényben marad, de meghosszabbítható a karácsonyi és újévi ünnepekre is.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük