A telefonnak semmi baja, csak nem lehet vele telefonálni

Zsuzsa mobilja pár hónap után használhatatlan lett, amin sajnos a szerviz sem tudott segíteni. A hiba újra és újra visszajött. Végül Zsuzsának elege lett, erre se pénz, se mobil.

2018. március 09-én vásároltam az eMag webáruházban egy Doogee X5 max típusú mobiltelefont, amit annak rendje és módja szerint meg is kaptam. A telefon működött is kb. öt hónapig rendesen, azonban utána jöttek a különböző problémák egymás után, úgy mint: lefagyott, beszélgetés közben búgott, gerjedt, nem lehetett a másik beszédét érteni. Visszaküldtem a telefont garanciában javításra.

Kb. 2 hónap múlva visszakaptam “javítva” a készüléket, amely megint működött kb. 1 hónapig. Ismét visszaküldtem a telefont javításra, és kb. egy hónap után a szerviz visszaküldte szintén “javítva” azzal a megjegyzéssel, hogy a készüléket frissítették, semmi baja. A telefont átvettük bekapcsoltuk és legnagyobb megdöbbenésünkre a hiba (hibák) ugyanúgy fennálltak tehát nem történt javítás.

Ismételten (immáron harmadszor) visszaküldtem a telefont azzal a kéréssel, hogy mivel harmadszor is ugyanazzal a hibával küzdünk, vissza szeretném kérni a készülék árát. A szerviz közölte, hogy a készüléknek semmi baja, visszaküldik, vegyem át.

Megírtam nekik, hogy én a pénzt kérem vissza, mert a készülék nem működik, egy hulladék, így nem lehet használni és nem veszem át. Azóta többször hívtam őket, írtam nekik, semmi válasz.

A készülékemet “benyelték”, pénzt nem utaltak vissza. Nem gondoltam volna, hogy az eMag internetes áruház ennyire inkorrekten viselkedik a vásárlókkal. Nekem számítana a készülék ára (26.900,-Ft), nem gondolom, hogy őket a földhöz vágná!!! Nekik ez megér ennyit???

Szakértőnk ismét segít, a bizonyítási teher a lényeg.

Kedves Olvasó!

Fogyasztói szerződésekkel kapcsolatban érvényesített jótállási igények esetében a fogyasztónak csak az adásvételi szerződés létrejöttét kell igazolnia, a vállalkozás a jótállási felelőssége alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítést követően keletkezett (pl. a készülék leejtése miatt a képernyő berepedt).

A készülék jótállási felelősség körébe tartozó hibája esetén a fogyasztó elsődlegesen a hiba kijavítását vagy a készülék kicserélését igényelheti. A vételár visszaigénylése a szerződéstől történő elállási jog gyakorlása esetében lehetséges. Az elállási jogot a fogyasztó csak abban az esetben gyakorolhatja, ha a vállalkozás a hiba kijavítását vagy a készülék cseréjét nem vállalja vagy annak nem tud eleget tenni, illetve ha a fogyasztónak a szerződés teljesítése már nem áll érdekében. Az elállási nyilatkozatot a vállalkozás számára írásban kell közölni és a jogszabályban meghatározottaknak megfelelő indoklással kell ellátni. Jogvita esetében az elállás indokainak valóságtartalmát és annak okszerűségét a fogyasztó köteles azonban bizonyítani.

Jelen helyzetben az a jogvita alapja, hogy az adott készülék a mai napon hibás-e, hiszen a vállalkozás azt állítja, hogy azt már kijavította. Ennek megállapítása egy jogvita során egy független szakértő vélemény beszerzésével lehetséges. Ha a készülék hibás, akkor a cégnek a jótállási kötelezettsége fennáll, a fogyasztó továbbra is a jótállási igényeket tudja érvényesíteni a fentieknek megfelelően. Mivel jótállási időben alakult ki a jogvita, ezért a bizonyítási teher továbbra is a vállalkozáson van, csak akkor tud mentesülni a helytállási kötelezettsége alól, ha bizonyítja, hogy nem hibás a készülék. Amennyiben nem rendeződik a probléma  az illetékes békéltető testület ingyenes eljárását kezdeményezheted vagy polgári peres eljárást is indíthatsz a vállalkozással szemben.

Felhasznált jogszabályok:

– 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

– 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó
kötelező jótállásról

– 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól

via homarblog

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük