„A tünetekkel érkezők 80-90 százalékánál igazolódik a vírusfertőzés, ez félelmetes” – mondja egy háziorvos

Sharing is caring!

Hajdú Nóra erejét megfeszítve dolgozott Mosonmagyaróváron, mától azonban ő is karanténban van öt gyermekével, mert a családja is megfertőződött.

Az első hullám után a nyár szinte teljes nyugalomban telt Mosonmagyaróváron. Augusztus utolsó hetében kezdődött ott a második hullám, akkor találták az első pozitív beteget. Szeptember végéig heti 4-5 fertőzött volt, októbertől ez 20-25-re nőtt.

“A lázzal, felső légúti panaszokkal forduló betegek 80-90 százalékánál igazolódik a vírusfertőzés. Ugyanez az arány a közvetlen kollégáimnál is a járásban. Számomra ez félelmetes.” – mondja Hajdú Nóra, háziorvos, akire Vizsy Ferenc helyi interjúja hívta fel a figyelmem.

Az ötgyermekes családanya hivatalos rendelési ideje napi 3 óra, de ma 7-8 órát dolgozik.

“Elvileg 9-11 óra között lehet hívni minket. 11-től rendelés van, és ha van bent beteg, csak az asszisztens beszél telefonon, én a pácienssel foglalkozom, illetve ha nincs bent senki, akkor visszahívogatom a korábbi telefonálókat. Délután egytől nem fogadunk hívást vonalason.

Az asszisztenssel ketten napi 100 hívást bonyolítunk két telefonon.

A háziorvos azt szeretné, ha mindenki türelmesebb, megértőbb lenne:

“Mindenkit vissszahívunk, ha megígértük. Az ismételt telefonálások a rászorulóktól veszik el az időt.”

Mosonmagyaróváron 3 óra rendelésbe korábban belefért minden: receptírás, adminisztratív feladatok, akut és krónikus betegek ellátása, még – ahogy mondja – az otthon magányosan unatkozó idősek lelki támogatása is, akik csak beszélgetni jöttek. Annak idején 3 hónapos kisbabája etetésére is volt ideje.hajdú nóra

Most a legkisebb baba másfél éves. Van egy segítője, akit “helyettesének” hív, vele van a kislánya, amíg ő dolgozik és a házimunkában is segít.

“A nagyobbak épp most nőnek fel a nehezedő helyzetben”

– mondja.

“A 9 és 10 éves két hete egyedül jár haza az iskolából. Szépen, önállóan megcsinálják a leckét, mire hazaérek a két nagycsoportos ovissal. Mostanában esténként is adminisztrálok itthon, és az egész délelőttöt végigtelefonálom, de a gyerekek nem szólnak. Eljátszanak, sőt a legkisebbet is lefoglalják, hogy ne zavarjon.

Csak az én szívem szakad meg közben, hogy nem tudok foglalkozni velük, hogy mire minden feladatommal végzek, már este van.

Hétvégén igyekszem pótolni, de hiányzik, hogy több minőségi időt tölthessek velük, és csak remélni tudom, hogy ez átmeneti állapot, és nem lesznek hosszútávú következményei bennük.”

Kapcsolódó
„Minden beteget úgy ápolok, mintha a szüleim lennének” – átvezényelt nővér kéri, ne legyünk önzők
korhaz-egeszsegugyi-dolgozo-koronavirus-szakapolo.jpeg
A nekünk nyilatkozó vidéki szakápoló úgy látja, közeleg az összeomlás az egészségügyben. Szerinte most mindenki segíthet a szabályok betartásával.

A legelkeserítőbb számára, hogy az emberek többsége nem fél, igyekeznek elbagatellizálni a tüneteket, alkudoznak. Nem csak diagnosztizálni, kezelni kell őket, hanem felvilágosítani, meggyőzni. A háziorvost a tehetetlenség őrli fel leginkább.

“Nem tudom rávenni a potenciálisan fertőző betegeket arra, hogy maradjanak otthon. Hiába mondom a tünetek alapján, hogy önkéntes karantén kellene a gyerekekkel és a házastárssal együtt. Mire kiderül, hogy ez nem csak egy kis megfázás, már nagy eséllyel továbbadták a családban és mindenki munkahelyén, iskolájában.”

Hajdú Nóra szerint a tesztre sokszor több mint egy hetet várni kell. Ilyenkor ő hiába kér, mindenki maga döntheti el, mit tesz.

“Sajnos sok beteg próbál kibújni, mert féltik az állásukat, amit értek, de a többi embert is védenünk kell.”

A rendelőben ffp2 maszkban, kesztyűben, védőszemüvegben vizsgál, az asszisztensen és a betegen is maszk van.

“Nagyon vigyázunk, hogy nálunk se fertőződjön meg senki, mi sem, mert 2500 beteg ellátása kerül veszélybe, ha megbetegszünk.

COVID-gyanús beteget itt sem vizsgálnak a rendelőben. Velük telefonon beszél, a panaszok alapján küld tesztre és ha úgy látja, mentőt is kér.

Maszkot, kesztyűt, fertőtlenítőt is saját pénzből szerzett be és felszerelte magát véroxigénszint-mérővel is.

Ezt a hozzátartozóval küldi el a koronás vagy gyanús embereknek, ez segít neki dönteni, kell-e kórházi ellátás. Ugyanakkor természetesen mindenki hívhatja a mentőt, ha úgy érzi.

A 2 és félezer fős körzet több, mint száz megfertőződöttjéből ketten vannak kórházban, egy ember meghalt.

Nagyon nyomasztja a doktornőt, hogy nem tud gyógyítani:

“Nincs gyógyszer. Látom, hogy sok beteg szenved, és nem tudok segíteni igazán. Csak tüneti szereket, vitaminokat, az esetleges bakteriális felülfertőződésre antibiotikumot, ritkább esetben, magas trombózisveszélyben véralvadásgátlót tudunk felírni, vírusellenes szert nem. A betegek 80 százalékánál ez elég, de meg kell találni a maradék 20%-ot is, hogy minél hamarabb kórházba kerüljenek és kapjanak esélyt az életbenmaradásra. Ez egy kiismerhetetlen vírus, bárkinél okozhat életveszélyes szövődményeket.”

A cikk kiadása előtt kiderült, hogy az ő családját is elérte a kór. A doktornő férje is megfertőződött,

aki urológusként nagyon sok beteget vizsgál, sokszor megy COVID-osztályra is.

“Van védőfelszerelés, de ha az ember rohan, fáradt, nem biztos, hogy jól veszi fel vagy le. Nem hiába kapják el sorra a kórházi dolgozók.”

Estére az egész család mutatott enyhe tüneteket.

A dotornő nem találkozott COVID-os beteggel. Az is lehet, hogy a gyerekek vitték haza a vírust. Az óvónő egy nappal korábban lett pozitív és az iskolások osztályában is a 27-ből 10 gyerek maradt már otthon, mert a szülők koronások vagy tesztre várnak. “Minden tiszteletem az óvodai, iskolai dolgozóké, akik az egészségüket is kockáztatva, maradéktalanul, szeretettel végzik.

Szóval bárhonnan jöhetett, ennyire veszélyes az élet most!” – mondja a doktornő, aki azonnal jelezte, hogy mától helyettese rendel, amíg a családja meg nem gyógyul.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük