A világ leggazdagabb 1 százaléka kétszer annyi széndioxid-kibocsátásért felelős, mint a legszegényebb 50 százalék

Sharing is caring!

Ilyen tempóban esélyünk sincs betartani a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltakat.

Az elmúlt 30 évben a bolygó leggazdagabb 1 százaléka kétszer annyi széndioxid-kibocsátásért felelős, mint a világ teljes népességének szegényebbik fele, írja a Phys.org.

Az Oxfam új kutatása szerint 1990 és 2015 között az a 64 millió ember, akik

a Föld legtehetősebb embereinek számítanak, a teljes széndioxid-kibocsátás 15 százalékáért felelős. Eközben a világ szegényebbik fele, vagyis közel 3,1 milliárd ember csak 7 százaléknyi kibocsátásért okolható.

Kapcsolódó
20 nagy olaj- és gázcég okozza a szén-dioxid-kibocsátások több mint egyharmadát
gyar-fust-legszennyezes-pxhere-1000x547.jpg
Világhírű kutatók leplezték le azokat a fosszilis fűtőanyagokban érdekelt nagy állami és multinacionális cégeket, amelyeket a legnagyobb felelősség terheli a klímaválságért. Mutatjuk a legszennyezőbb vállalatok listáját.

A kutatás szerint a leggazdagabb nemzeteknek sürgősen át kell alakítaniuk, valamint meg kell tisztítaniuk infrastruktúrájukat és gazdaságukat, ha valóban el akarjuk érni a 2015-ös párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat.

Ellenkező esetben egyedül ezek a nemzetek kimerítik a teljes széndioxid-felhasználási költségvetési keretet anélkül, hogy a többi országnak bármennyi jutna.

Végeredményben ez pedig azt jelentheti, hogy a Föld nagy részéhez képest egyébként is jólétben élők tovább növelik a fogyasztásukat, miközben mindennek a levét a legszegényebbek és a kialakuló helyzetért legkevésbé felelősök ihatják meg.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük