A virológus szerint semmi értelme az iskolai lázmérésnek, a sorban álló gyerekek viszont megfertőzhetik egymást

Sharing is caring!

Csütörtök este Constantin Tamás gyermekorvos leültette egy online beszélgetésre Jakab Ferenc pécsi virológust, Falus András immunológust és Tordas Dániel házi gyermekorvost megvitatni, hogy néz ki jelenleg Magyarországon a koronavírus-járvány második hulláma – derül ki a hvg.hu cikkéből. Jakab Ferenc a maga részéről először arra hívta fel a figyelmet, hogy nem jó irányba haladnak a dolgok, Magyarország az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) már súlyosan veszélyeztetett országnak számít, és ha minden így marad, nem kerítenek sort komolyabb intézkedésekre, akkor drasztikusan emelkedni fog a fertőzöttek száma.

Ami még rosszabb – fűzte hozzá –, az, hogy egyre inkább az idősebb korosztályt fogja érinteni a koronavírus-fertőzés, több ember fog lélegeztetőgépre kerülni és több lesz a haláleset is. Félő ráadásul, hogy a koronavírus be fog robbanni az idősotthonokban és a szociális intézményekben, ami csak növeli a nyomást az egészségügyi ellátórendszeren.

Figyelni kell, hogy próbáljuk lassítani a  járvány terjedési ütemét – megállítani nem fogjuk tudni –, de ha ilyen tendenciával rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni. Nem látjuk azt, hogy a járvány egyáltalán csúcsosodna. A számok emelkednek

– fejtette ki a virológus.

Jakab Ferenc beszélt arról is, hogy az iskolai lázmérésnek „sem szakmailag, sem járványügyileg” nem látja értelmét.

  • Sok esetben nincs láz, főleg gyerekeknél, de felnőtteknél is csak ritkán.
  • A tünetmentes fertőzötteknél egyáltalán nincs láz.
  • A tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet egy beteg.
  • A felelősségteljes szülő nem engedi közösségbe a gyerekét, a felelőtlen pedig lázcsillapítót ad az övének, és úgy hagyja, hogy iskolába menjen, de lázat az utóbbi esetben sem lehet kimutatni

– indokolta, hogy miért tartja teljes mértékben „irreleváns döntésnek” a procedúrát, amely szerinte csak arra jó, hogy a tünetmentes gyerekek „gyönyörűen” megfertőzzék egymást, amikor télen majd maszk nélkül, esőben-hóban várakoznak az iskolájuk előtt. Önmagában persze lenne értelme az iskolai lázmérésnek  – zárta a gondolatmenetet a virológus –, de csak akkor, ha a tanár végezné el az első óra előtt bent, a tanteremben, elkerülve, hogy a gyerekeknek és a szüleiknek odakint sorba kelljen állniuk.

via index.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük