A virulógus professzor szerint, aki napi szinten sportol, könnyen átvészeli a koronavírust

Sharing is caring!

Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese által vezetett kutatócsoport több mint 10 éve foglalkozik vérszérum alapú terápiák fejlesztésével. A professzor úgy véli, a maszkhasználat, a kézmosás és a távolságtartás mellett a rendszeres testmozgásra is rendkívül fontos odafigyelni – azok ugyanis, akik sportolnak, súlyosabb tünetek nélkül vészelik át a koronavírust.

Dr. Lacza Zsombor  elmondta: a tavasszal megkezdett vérplazmaterápia egyik komoly előnye, hogy szinte azonnal hat, a beadását követő napon már jelentősen csökkennek a tünetek.– Fontos, hogy a beteg a kórházba kerülése után 3 napon belül megkapja a vérplazmás kezelést. Egy 20 ezer betegre kiterjesztett amerikai kutatás alátámasztja, hogy ha 3 napon belül adnak be olyan szérumot, amiben magas az ellenanyag szintje, akkor 30-35 százalékkal csökken a halálozás. Ez nagyon komoly eredmény. A beteg intravénásan kap egy adag szérumot, és szükség esetén ezt egyszer ismétlik – magyarázta a szakember, hozzátéve: jelenleg minden tizedik jelentkezőtől tudnak csak vérplazmát venni, mert nem mindenkinek a szervezete termel ellenanyagot, vagy nem elegendőt.

A professzor arról is beszélt, hogy a sport rendkívül fontos szerepet játszik a vírushelyzet kezelésében.

– Azt tapasztaltuk, hogy annak a szervezete, aki rendszeresen sportol, gyakran anélkül legyőzi a vírust, hogy ellenanyagot termelne. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy miért van ez így, mert ha ezt tudnánk, akkor előre jelezhetnénk, ki az, aki érzékeny a vírusra és komolyan beteg lehet, és ki az, aki könnyen átvészeli. Ebbe az irányba most indulnak komoly kutatások, több sportági szövetséget bevontunk. A tapasztalat mindenképp azt mutatja, hogy azok, akik legalább hobbiszinten sportolnak, kevésbé súlyos tüneteket mutatnak, és az is bebizonyosodott, hogy a túlsúlyosak tünetei súlyosabbak.Noha a kutatócsoport jelenleg is dolgozik azon, hogy a vérplazmából kivonják a hatékony molekulákat, és azokat gyógyszer formájában vessék be a koronavírus ellen, ennek a kifejlesztése időt vesz igénybe. Így rendkívül fontos, hogy a második hullám során is minél több önkéntes jelentkezzen, aki már átesett a betegségen.

– Becsléseim szerint havonta legalább száz adag vérplazmára lesz szükség, ehhez pedig legalább ezer, koronavíruson átesett embernek kellene jelentkeznie. Ezért is szeretnék mindenkit arra kérni, hogy ha átesett a betegségen, segítsen másokon, hiszen ezen életek múlhatnak!

Indirekt/Bors

Facebook Comments