Elképesztő állapotok uralkodnak a koronavírussal sújtott 25 milliós Sanghajban, ahol a zéró tolerancia jegyében hetek óta bezárva tartják a lakosságot otthonaikba, miközben a hatóságok megpróbálják megfékezni az újra fellobbanó fertőzési hullámot.

Egyre több videó szivárog ki az embertelen körülményekről, az ellátási nehézségekről, ám az állami cenzúra éber őrei megpróbálnak minden híradást blokkolni.

A városiak elképesztő bezártságban élik napjaikat, a hatóságok már a legalapvetőbb szükségleteket is nehezen tudják biztosítani, ám emellett kíméletlenségig betartatják a szabályokat. A minap közzétett, hatperces, angol nyelven is feliratozott összeállításban a sanghajiak hangfelvételei hallhatók, akik az ínséges élelmiszer-ellátást és a rossz egészségügyi körülményeket bírálják.

Napok óta nem ettünk” – igy könyörög az egyik városlakó a BBC híradása szerint, amelyben az is elhangzott, hogy „A vírus nem öl meg minket. Az éhezés viszont igen”.

Sanghaj öt hete lezárt területein a lakosság nehezen jut élelmiszerhez, és kénytelenek voltak várni a kormány által szállított zöldségre, húsra, tojásra.

A közelmúltban bevezetett egyéb intézkedések közé tartozik az elektronikus riasztók elhelyezése az ajtókon, hogy megakadályozzák a vírussal fertőzöttek távozását, valamint a lakosok kényszerevakuálása, ami lehetővé teszi otthonuk fertőtlenítését.

A városi hatóságok elrendelték továbbá, hogy kivétel nélkül minden fertőzött beteget és közeli hozzátartozóikat a kormány által működtetett központi karanténba kell átszállítani.

A cenzúrázási próbálkozások dacára rohamos sebességgel terjedő összeállításban egy nő arra panaszkodik, hogy még a mennyezet sincs kész abban az átmeneti kórházban, ahová átvezényelték.

Amint megérkeztünk, mindenki takaróért és ágyért küzdött” – tette hozzá.

A videót sokan osztották meg a Kínai Népköztársaságban népszerű Weibo és WeChat platformokon, ami igencsak ritka arrafelé, mert az állami internetes cenzorok éberen figyelnek, és folyamatosan megkísérelnek eltávolítani minden kritikus hangot.

A felvétel másolatait is sorban publikálták más felületeken. Ezekből derül ki, hogy micsoda szigorú szabályokat kell betartani a milliós metropolisz lakóinak.

Mint ismert, Sanghaj lakosságát öt hete arra utasították, hogy a rendkívül szigorú korlátozások miatt maradjon otthon. A rendelkezés célja az volt, hogy megfékezzék a Covid–19 legújabb hullámát, a legsúlyosabbat, amely a nagyvárost sújtotta eddig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.