Afrikai oroszlánok születtek Nyíregyházán, most megnézheti őket

Sharing is caring!

Szépen fejlődnek a most bemutatott macskák.

Két hím és két nőstény afrikai oroszlán (Panthera leo) született a Nyíregyházi Állatparkban, a négyes ikreket pénteken mutatták be a sóstógyógyfürdői látványosságban. A jelenleg hathetes kölykök vakon, foltos bundával és egyenként körülbelül másfél kilogrammos testsúllyal látták meg a napvilágot, most már a két hím egyaránt 7,3, a nőstények egyike 5,8, a másik 6,1 kilogrammos.

© MTI/Balázs Attila

A tápláló anyatejnek köszönhetően szépen gyarapodnak, három-négy hónaposan elkezdik majd kóstolgatni a húst is, ám féléves korukig még az anyatej lesz a fő táplálékuk – mondta el Révészné Petró Zsuzsa oktatási osztályvezető az MTI-nek. A fajra jellemző ivari dimorfizmus miatt az egyelőre egyformán kinéző kölykök közül a hímek pár hónap múlva lesznek megkülönböztethetők lánytestvéreiktől.

Afrikai oroszlánok születtek Nyíregyházán, most megnézheti őket
© MTI/Balázs Attila

Mivel az oroszlán az egyetlen társas életmódú macskaféle, a nemrég született utódok együtt élnek az anyjukkal, az apjukkal és nagynénjükkel a kifutóban. A hétéves, ivarérett nőstény állatok már itt születtek és unokái a park leghíresebb oroszlánjának, Eleknek, aki alapító tagja volt a SóstóZoo-nak. A kölykök apja, egy tízéves hím Hollandiából érkezett Nyíregyházára 2016-ban.

Afrikai oroszlánok születtek Nyíregyházán, most megnézheti őket
© MTI/Balázs Attila

A most született kicsikkel már tizennégy oroszlán él Nyíregyházán, melyekből hat a ritka fehér színváltozathoz tartozik. Az afrikai oroszlánok fennmaradása a legtöbb helyen biztosítottnak látszik, bár hosszabb távon – élőhelyeik elvesztése miatt – egyedszámuk valószínűleg csak a természetvédelmi területeken tartható fenn.

Facebook Comments