Agyevő amőbát találtak egy amerikai város csapvizében

Sharing is caring!

Agyevő amőba jelenlétét mutatták ki a texasi Jackson Lake-ben, ezért a hatóságok arra kérik a lakosságot, csak felforralva használják a csapvizet – írja a BBC.

A kórokozót a helyi csapvízből vett mintában mutatták ki. Előbb 8 közösségnek, végül az egész város lakosságának felhívták arra a figyelmét, hogy csak a vécé lehúzásához használják a csapvizet. Később ezt arra módosították, hogy másra is felhasználhatják, előtte azonban forralják fel, a fürdés során pedig vigyázzanak arra, nehogy az orrukba kerüljön a víz. A hatóságok jelenleg is végzik a csatornarendszer fertőtlenítését.

Az agyevő amőba (Naegleria fowleri) általi fenyegetés akkor merült fel a 27 ezres városban, amikor néhány hete egy hatéves kisfiú belehalt a fertőzésbe.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a csapvízből kerülhetett be a halálos kórokozó a gyermek szervezetébe.

Az agyevő amőba jellemzően a melegebb tavakban, folyókban és csatornákban tenyészik, az embert az orron keresztül fertőzi meg, így jut be az agyba, ahol tönkreteszi az agysejteket. A tünetei a magas láz, hányás, nyaki merevség, később hallucinációk lépnek fel, majd a halál. Jelenleg nincsen ismert gyógymódja, a betegek egy héten belül belehalnak a fertőzésbe.

A The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hivatalos ismertetője szerint a kórokozó elsősorban fürdés közben fertőz, nem jellemző, hogy a víz megivásával is az agyba jutna az amőba. Emberről emberre szintén nem terjed. A fertőzések viszonylag ritkák, az Egyesült Államokban mindössze 34 esetről számoltak be 2009 és 2018 között.

Három hónappal korábban Florida küzdött ugyanezzel: akkor szintén a csapvízben mutatták ki az agyevő amőbát.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük