Akár a foglalásuk közepén is hazaküldtek minden turistát a szállodákból szerdán

Sharing is caring!

Önbevallásos alapon kell majd igazolni, ki érkezik üzleti útra – tudtuk meg a szállodaszövetség elnökétől.

Mint azt megírtuk, a legújabb járványügyi szigorítások értelmében a szállodák november 11-től kizárólag üzleti vagy oktatási célból utazókat fogadhatnak.

Ez azzal járt, hogy a szabadidős célú meglévő foglalásokat a szálláshelyeknek kivétel nélkül le kellett mondaniuk, és ha volt befizetett előleg, azt visszafizetniük – nyilatkozta megkeresésünkre Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke.

Még rosszabbul jártak azok, akiknek épp tartott a már megkezdett tartózkodásuk: őket ma, a törvény hatálybalépését követően hazaküldték. Bár arányos visszatérítésre jogosultak, ez aligha kárpótolja azokat, akiknek mondjuk két nap után szakadt félbe az egyhetes wellness pihenésük.

Flesch Tamás nem tudja megmondani, okozott-e ez bárhol összetűzést, de még ha valahol igen is, azzal se tudtak mit kezdeni, hiszen a törvény nem ad lehetőséget méltányosságra vagy egyéb mérlegelésre.

Egyelőre arról sincs adat, pontosan hány embert érintett a fenti helyzet, sem arról, mennyi foglalást kellett törölni.

Mostantól tehát minimum 30 napig csak azok tartózkodhatnak a hazai szálláshelyeken, akik vagy üzleti útra, vagy oktatási céllal (például valamilyen képzésre) érkeztek.

Flesch elmondása szerint utóbbinál nincs kérdés, hiszen úgyis kiderül, tényleg zajlik-e oktatás a helyszínen, az üzleti utat pedig önbevallásos alapon kell igazolni, tehát hivatalos igazolást nem kérnek róla. Alá kell írni egy papírt, onnantól pedig az illető felelőssége, igazat mond-e.

Mindenesetre amúgy sincs sok értelme trükközni, mivel gyakorlatilag nincs mit csinálni most a szállodákban: a wellness részlegek zárva vannak, ahogy jó eséllyel a települések főbb látnivalói is.

„Valószínűleg lesznek ilyen próbálkozások, de ennek nincs túl nagy jelentősége, legfeljebb elvétve fordulhatnak elő” – fogalmaz.

Ami a jövőt illeti, Flesch Tamás ugyanazt gondolja, amit egy korábbi cikkünkben is elmondott: tavasz előtt aligha fog talpra állni a turizmus. A különbség annyi, hogy akkor a vidéki szálláshelyek még bizakodhattak, most viszont az ő szezonjuknak is lőttek.

Kapcsolódó
„Az öt szállodánkból négy zárva, az ötödikben egy darab vendég van”
budapest-turistak-pixabay.jpg
Pont kezdett volna magához térni a turizmus, amikor a szeptemberi határzár újabb gyomrost vitt be neki. Az iparágban most senki nem mer előre tervezni, csak annyit látnak: nagyon nagy a baj.

A Continental csoport öt szállodájából szeptemberhez hasonlóan továbbra is csak egy van nyitva, de ott is csak néhány üzletember száll meg, 1-2 százalékos foglaltsággal működnek.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük