Vásárhelyi Mária, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa, és Majoros Márta szociálpszichológus is egy súlyos társadalmi problémára hívták fel a figyelmet a 78 éves kunhegyesi polgármester és az általa elvett 18 éves anya házassága nyomán.

Két kutató is megszólalt a kunhegyesi esküvővel kapcsolatban, amelynek során egy 18 éves édesanyát vett feleségül Szabó András, Kunhegyes 78 éves fideszes polgármestere szombaton. A házasság elsősorban a nagy korkülönbség miatt ragadta meg a bulvársajtó figyelmét, de Vásárhelyi Mária szociológus, az MTA főmunkatársa, illetve Majoros Márta szociálpszichológus is inkább arra fókuszálnak, hogy a feleségül vett, épphogy csak felnőtt korba lépett lánynak már van egy 4 éves gyereke (a hírek szerint nem a polgármester az apa).

Vásárhelyi a Facebookon így fogalmazott: „Amikor ez a kisgyerek megfogant, akkor a lány 13 éves volt. Ez bűncselekmény, amit üldözni kellene. 4 év alatt senkinek nem jutott eszébe, hogy itt valami nagyon nincsen rendben? Hogy itt erőszakot követtek el egy gyerekkel szemben, majd cserben hagyták! Mit tett a gyámhatóság, a gyermekvédelem, a családsegítő?”

Majoros Márta a Népszavának azt nyilatkozta, hogy a hírekből egyértelműen kiderült, hogy a fiatal feleség korábban szexuális abúzus áldozata lett, hiszen gyerekként ejtették teherbe, nagyjából hetedik osztályos korában. „A mostani házasságkötés elvileg magánügy, törvényes, hiszen két felnőttkorú ember kötötte, de ha mögé nézünk, levonhatunk néhány, a mai társadalmunkra jellemző attitűdöt.”

Majoros kiemeli, hogy az ilyen fiatal lányok a bizonytalanság, a lecsúszás veszélye, a reménytelennek tűnő munkavállalási és lakhatási lehetőségek elől inkább belemenekülnek egy házasságba, ami egzisztenciális biztonságot adhat nekik. A gyermekét egyedül nevelő lányanyák ráadásul ma Magyarországon a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportba tartoznak.

A szociálpszichológus szerint az is hozzátartozik a kunhegyesi történethez, hogy a mai Magyarországon bizonyos körökben státuszszimbólumnak számít, ha egy korosabb férfi fiatal feleséggel jelenik meg. A férfiasságot, tettrekészséget tanúsítja trófeaként egy ilyen jellegű kapcsolat.

Ugyanakkor Majoros Márta azt sem zárja ki, hogy a polgármester nagylelkűségből vette el a fiatal lányt, azért, hogy gondoskodhassanak egymásról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.