Arcmaszk nélkül tilos a tömegközlekedés használata Prágában

Arcmaszk nélkül keddtől kezdve tilos lesz használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában – döntött hétfőn a prágai önkormányzat. Zdeněk Hřib főpolgármester szerint az intézkedés visszavonásig érvényes.
A koronavírus miatt Csehországban jelenleg nagy hiány van az arcmaszkokból. A gyógyszertárakban, a drogériákban gyakorlatilag nem kaphatóak, és számos egészségügyi intézetben is hiánycikknek számítanak.
„Akinek van arcmaszkja, használja, akinek nincs, az saját maga otthon is elkészítheti. Alternatív megoldások is léteznek” – mondta a főpolgármester újságíróknak, akik felvetették neki a problémát. Hřib szerint az arcmaszkot bármiféle kendő is helyettesítheti, ő maga is ezt használja.
A szájmaszkot kendővel is helyettesíthetik a prágai tömegközlekedők (Fotó: Getty Images)
Az arcmaszkok kötelező használatáról a prágaiakat a tömegközlekedési eszközök megállóiban plakátokon, valamint a cég képviselői személyesen is tájékoztatják.
„Arra számítok, hogy az emberek be fogják tartani az intézkedést, hiszen az ő érdekükben hozták meg” – vélte a főpolgármester. Amennyiben valaki nem lenne hajlandó betartani azt, a járművezetők kitilthatják őket a közlekedési eszközökről.
A prágai buszokra hétfő óta tilos az első ajtókon felszállni, és megszűnt a menetjegyvásárlás lehetősége is a sofőröknél. Az utasok és a tömegközlekedési eszközök sofőrei között szalaggal elválasztott tér van.
További cikkeink a koronavírus járvánnyal kapcsolatban:

Éjféltől él a határzár, csak magyar állampolgárok jöhetnek be
Kórházi káoszról számolt be az ide-oda küldözgetett koronavírusos nő férje
Egy hónapra lezárhatják az EU határait a koronavírus miatt

Mi a véleménye a témáról?