A teljes védettséget tekintve viszont jól állunk, igaz, ez a tavaszi rohamnak köszönhető. Heti vakcinaösszegző.

A múlt héten összesen 30 863 embert sikerült beoltani valamelyik vakcina első adagjával. Az oltottak bő harmada, 11 400 kiskorú volt, mind a Pfizer oltóanyagát kapták. A 19 ezer felnőtt kétharmada szintén ezt a típusú oltást kapta, 4400-an az egydózisú Janssent, 1500-an a kínai Sinopharmot. A Modernát, a Szputnyikot, illetve az AstraZenecát összesen kicsivel több mint ezren választották.

A bő nyolcmillió magyar felnőtt lakosból 5,33 milliót oltottak be eddig, ezzel az átoltottságunk 66,2 százalékos. Tavasz végén országunk akkori értékei még az élmezőnyt jelentették az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által listázott harminc európai uniós, illetve az Európai Gazdasági Térségbe tartozó országok rangsorában. Ez az arány azonban most éppen ahhoz elég, hogy a rosszabbul teljesítő felének az elejére sorolódjunk vissza. Előz minket – többi között – a dobogós Izland (90 százalékos átoltottság), Málta (82,4 százalék), illetve Hollandia (82,1 százalék), közvetlenül előttünk Olaszország (68,4 százalék), Franciaország (67,4 százalék) és a sokáig labornak számító Ausztria (67,3 százalék) áll. Bár egyelőre mögöttünk van a sorban, az elmúlt hetek növekedése alapján a napokban Ciprus is megelőz majd minket. A sor legvégén továbbra is Románia és Bulgária áll 30, illetve 17,4 százalékkal.

Grafikánkon a harminc ország adatai láthatók: a vízszintes tengelyen az első oltást megkapók arányát, a függőlegesen a második oltást is megkapók arányát ábrázoltuk. Minden egyes pötty egy országot mutat – minél jobbra és fentebb látható az ábrán, annál jobban áll átoltottságban. Magyarország a teljes védettségben még mindig dobogós, ez viszont annak köszönhető, hogy bőven eltelt annyi idő az első oltások óta, hogy az érintettek megkapják a másodikat is.

https://flo.uri.sh/story/927010/embed
Made with Flourish

Annak ellenére, hogy a múlt héten már minden nap kevés embert sikerült beoltani, további vakcinaszállítmányok érkeztek az országba. A közel félmillió dózis több mint fele (268 ezer) Pfizer volt, AstraZenecából 106 ezer, Modernából 58 ezer, Janssenből pedig 36 ezer adag érkezett. A második oltásokhoz összesen 361 ezer vakcina szükséges még, ha ezeket levonjuk a raktárkészletünkből, kiderül, hogy már további 3,5 millió ember teljes oltásához szükséges vakcinánk marad – ez a szám múlt héten 3,28 millió volt. Ráadásul ezen a héten újabb 260 ezer dózis Pfizer érkezett, ami további 130 ezer ember beoltását teszi lehetővé.

Július elejétől a határmenti területeken élők számára lehetőség van arra, hogy Magyarországra beutazva beoltassák magukat – igaz, a vakcinát ők nem választhatják meg, azt kell elfogadniuk, amit felkínálnak nekik.

https://flo.uri.sh/visualisation/6726510/embed
Made with Flourish

A 18 év alattiak oltását tekintve továbbra is élen járunk: az ECDC-nek múlt héttel bezárólag tizennégy ország küldött kiskorúakra vonatkozó oltási adatokat, amik mellé az Eurostat adatbázisából lekértük a rájuk vonatkozó létszámadatokat (a felnőtt korcsoportokkal ellentétben ugyanis a saját adatbázisában az ECDC melléjük nem rendelt létszámot), így kiderült: Magyarországon már tizenegy százalékuk jutott vakcinához – ez 0,7 százalékponttal magasabb az előző heti értéknél. Második helyen Ausztria áll, ahol már minden tizennegyedik fiatalt oltották be. Kicsivel lemaradva harmadik helyen Olaszország található (6,1 százalékos oltottsággal), a déli országot Belgium követi 5,4 százalékkal.

https://flo.uri.sh/visualisation/6727028/embed
Made with Flourish

A hazai oltásokkal kapcsolatban egy fontos friss fejlemény, hogy a főváros antitestvizsgálata alapján a Sinopharmmal oltott 60 felettiek negyedénél nem alakult ki antitestes védettségKásler Miklós kedden azt mondta, a kormány a szerdai ülésén dönthet arról, hogy beoltsák-e az érintetteket egy harmadik dózissal, az Emmi pedig úgy reagáltSoros és Gyurcsány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.