Mennyire lehet elszánt Vlagyimir Putyin orosz elnök, tényleg képesek lehetnek katonái tengeralattjárókkal megsemmisíteni az óceánok mélyén húzódó internetes és kommunikációs kábeleket? A britek egyre inkább aggódnak egy esetleges hadművelet miatt.

S bizony a magyar szakértők sem tudják kizárni ennek a katonai- és egyben kibertámadásnak a lehetőségétRáadásul azt sem zárják ki, hogy a kábelek védelme miatt akár fegyveres konflitu is kialakulhat az orosz és a nemzetközi haderők találkozásakor a nyílt vizeken. -Nem csak az internet, de világrészek, országok közötti közötti kommunikációt is képes lehet megbénítani egy összevont orosz tengeralattjáró támadás. Ám ez egy elég bonyolult művelet, a tengeralattjárók mozgását igyekeznek figyelemmel kísérni a nyugati és amerikai hadseregek. Kérdés, ki mikor és milyen címen avatkozna közbe – vázolta lapunk kérdésére Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő, aki úgy vélte, ha már fegyvereket kellene bevetni a tengeralattjárók ellen, az magában hordozza egy eldurvuló és nagy méretű fegyveres konfliktus esélyét is.

– Vlagyimir Putyin elnök mostanában annyi mindent megengedett magának, hogy az ember egyre kevésbé meri azt mondani, hogy ez nem történhet meg. Most egy nyilvánvaló tesztelés folyik, hogy ki meddig mer elmenni, mennyire elszánt. Az biztos, hogy a falig elmegy, de remélhetően nem veri bele a saját fejét – fogalmazott a szakértő. Szerinte Putyin elnök megváltoztatta az elmúlt 30 évben kialakult folyamatokat, jóval túl megy a korábbi elképzeléseknél.

Az lehet, hogy szövetséges cirkálók próbálnák védeni ezeket a létfontosságú tenger mélyén húzódó kábeleket. Ám nyilván nem tehetnek semmit egy tengeralattjáró ellen, amíg az csupán megközelíti azokat, hiszen az még nem ellenséges szándék. A szakértő úgy vélte, a jelenlegi, vagy az ezt követő még veszélyesebb konfliktus közeli helyzetből hosszú hetek, vagy hónapokig tart majd, amíg újra rendeződhetnek a korábbi szten a két fél kapcsolatai.

És hogy milyen lenne egy internet nélküli élet a mai világban? A számítógépes biztonsági szakértő rövid és magvas válasza szerint „úgy is lehet élni, de minek?”

– Napjainkban szinte minden digitális alapon működik. Az állam- és közigazgatási apparátusok, az egészségügy, az oktatás, és a lakosok egymás közötti kommunikációjának minden terhét az internet viseli – mondta Szirmay Kristóf számítógépes biztonsági szakértő. – Gondoljunk bele, milyen pánik tört ki vilagszerte, amikor egyetlen portál, a Facebook csupán hat órára leállt. Emberi kapcsolatok inogtak meg, sokan évek óta kizárólag ezen az oldalon kommunikálnak. Ma már az élet nagyon szűk szegmense működőképes papíralapon. Pénzátutalások, üzletkötések lehetősége szűnne meg, a tőzsdék beszakadnának, világméretű gazdasági válságot hozva magukkal. És persze, veszélybe kerülnének olyan intézmények, amelyek vezérlése a világháló segítségével történik, legyen az a tömegközlekedés, az áramszolgáltatás, vagy a kórházi ellátás – sorolta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.