Az újonnan bejelentett támogatás drónokat, 800 légvédelmi rendszert, 9000 páncélelhárító rendszert, géppuskákat, sörétes puskákat, gránátvetőket és 20 millió lőszert tartalmaz.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy az országa egymilliárd dollárt (átszámítva 337 milliárd forintot) fordít az ukrán haderő közvetlen fegyverellátására. Az újonnan bejelentett fegyverszállítmánnyal kapcsolatban Biden azt mondta, az eszközöket közvetlenül az amerikai védelmi minisztériumtól kapják, és meg is köszönte a Kongresszusnak, hogy lehetővé tette ezt.

Az újonnan bejelentett támogatás drónokat, 800 légvédelmi rendszert, 9000 páncélelhárító rendszert, géppuskákat, sörétes puskákat, gránátvetőket és 20 millió lőszert tartalmaz.

Joe Biden szerint az új csomag korábban nem látott mértékű segítséget jelent majd Ukrajna számára, és ezzel jelzik támogatásukat azzal kapcsolatban, hogy „Ukrajna ne legyen Putyin győzelme.” A támogatás mértéke azért is számít jelentősnek, mert az Egyesült Államok az elmúlt évben összesen küldött 650 millió dollár értékben fegyvert, illetve 350 millió dollár kiegészítő segélyt Ukrajnának.

Tartjuk az irányt, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy véget vessünk ennek a tragikus, szükségtelen háborúnak

– mondta az amerikai elnök, aki a háború kitörése óta először nevezte háborús bűnösnek Vlagyimir Putyint.

A Fehér Ház korábban arra hivatkozva kerülte ezt a kifejezést, hogy még vizsgálat folyik arról, hogy az oroszok követtek-e el háborús bűnöket, ám azután, hogy az amerikai szenátus háborús bűnösnek kiáltotta ki Vlagyimir Putyint, úgy tűnik, az amerikai elnök sem húzódik tovább attól, hogy így nevezze.

Ma a Blikk is megírta, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság kimondta: Oroszországnak azonnali hatállyal be kell szüntetni a háborút, mert nem találtak bizonyítékot arra az orosz állításra, hogy a donyecki és luhanszki szakadár területeken népirtás zajlana az orosz nemzetiségű lakossággal szemben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.