Az előírt egy, maximum két beteg helyett egy ápolóra most 5 beteg jut

Az előírt egy, maximum két beteg helyett egy ápolóra most 5 beteg jut

Sharing is caring!

Még éjszaka kelnek, naponta több órát utaznak, aztán emberek élete múlik minden percükön, ráadásul órákon keresztül kell teljes védőfelszerelésben dolgozniuk. Ápolók, szakápolók, egészségügyi szakdolgozók és persze orvosok tömegeit vezényelték át más kórházakba, sokszor az ország másik végébe. A Heti Napló riportja.

A Heti Napló stábja rengeteg egészségügyi szakdolgozót keresett meg, viszont senki sem vállalta az interjút, még hanggal sem. Azt mondták, tartanak a retorzióktól, féltik az állásukat. A közösségi oldalakon is kevesen panaszkodnak, pedig mint kiderül, lenne mire.

A főváros kiemelt COVID-osztállyal rendelkező kórházaiban szinte teltház van, sok helyről éppen ide vezénylik át az egészségügyi személyzetet. Az egyik budapesti járványkórház intenzív osztályán dolgozó orvostól megtudtam, hogy nem tudnak új betegeket fogadni, mert tele van az osztály. Egy másik fővárosi kórház intenzív osztályát is Covid-osztállyá alakították, emiatt viszont meg kell szüntetni a sebészeti ellátást. Szerinte a főváros járványkórházaiban veszélybe került az alapellátás és katasztrofális állapotok vannak emiatt. A SOTE intenzív Covid részlege is tele van. Szerinte egy orvosra vagy egy ápolóra is rengeteg beteg jut, sokkal több mint a hivatalos előírás szerint kellene. Egy másik intenzív osztályon dolgozó forrásunk szerint a kórházban az előírt 1, maximum két beteg helyett egy ápolóra most 5 beteg jut, ami már jelentős veszélyeket hordoz. Elmondták, hogy teljesen más területekről irányítanak ide ápolókat és orvosokat is, akiknek nincs gyakorlata az intenzív ellátásban, a lényeg, hogy a statisztika javuljon. Ráadásul úgy látja, hogy a helyzet hamarosan sokkal rosszabb lesz. Forrásunk úgy tippelte, hogy egy hónap múlva legkésőbb teljesen le kell majd állítani az elektív, vagyis a nem életmentő és nem sürgős beavatkozásokat, ahogyan az márciusban történt.

Arról, hogy mekkora a hiány, Máthé-Horváth Nóra aneszteziológus intenzív terápiás szakorvos írt a Facebookon: „míg van tizenhatezer lélegeztetőgépünk és tízezer üres kórházi ágyunk, speciálisan képzett szakápolóból kevesebb, mint kétezer van. Egy kétezer fős csapatból kell tehát a nap 24 órájára (2-3 műszakra), a hét 7 napjára kiállítani azt a szakszemélyzetet, aki ellátja az intenzív osztályos betegeket.”

Szerinte az óriási szakemberhiányt egyszerűen lehetetlen pótolni például gyorstalpalóval felkészített más területről érkező szakdolgozókkal, vagy orvosokkal. Ő is úgy véli, hogy az elektív beavatkozásoknak legalább egy részét hamarosan muszáj lesz leállítani.

Egy fővárosi rezidens, aki mentőzik is és több Covid-osztállyá avanzsált intenzív osztály kiürítésénél is segédkezett, azt mondta, a legnagyobb veszélynek azt látja, hogy ha valakit súlyos esetben visznek be, de koronavírusos tüneteket is mutat, akkor először az infektológiára kerül, emiatt pedig hiába lenne sürgős beavatkozásra szüksége, nem kap időben megfelelő ellátást. Ő ebben látja a legnagyobb veszélyt. Ráadásul rengeteg kezdő, sokszor szakorvosi vizsgával sem rendelkező rezidenst is kivezényeltek, akik jószerivel nem is láttak még intenzíves beteget.

Vidék

Vidéken valamivel jobb a helyzet, de fennakadások bőven vannak ott is. Nagyon eltérő a helyzet kórházanként. Egy észak-magyarországi járványkórház főorvosát érte utol a Heti Napló stábja, aki azt mondta, ők például az ajtóban várakoznak a betegeikkel, amikor épp egy koronavírusos beteget visznek vizsgálatra.

Szerinte viszont vannak pozitívumok is. Például az első hullám tapasztalatai alapján, ha egy Covid-osztály eléri 80 százalékos telítettséget, akkor működésbe lép a másodlagos ellátó intézmény, ahol megnyitnak egy újabbat. Ez viszont újabb erőforrásokat von el ez ellátórendszertől.

 

atv.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük