Az ukrán kapitánynak 5 percen keresztül látnia kellett volna az előtte haladó Hableányt

Megosztás

Fél évvel a Hableány tragédiája után, vádat emeltek az ukrán kapitány ellen. A 64 éves férfinak tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt kell bíróság elé állnia. A vádirat szerint az ukrán kapitánynak 5 percen keresztül látnia kellett volna az előtte haladó Hableányt. A férfi 1975 óta hajózik a Dunán, 1989 óta kapitányiként. A Vikingnél 2000 óta állt alkalmazásban.

Május 29-én, 21 óra előtt nem sokkal készültek a felvételek, amelyen Dél-koreai turisták, esti városnézésre indultak a Hableánnyal. Miután elhagyták a Parlamentet, a kishajó  megelőzte a Viking szállodahajót és perceken át előtte haladt, a Margit-hídnál elsőbbsége lett volna.

A vádirat szerint a 64 éves kapitány nem sietett a 35 közvetlen életveszélybe került ember segítségére, annak ellenére sem, hogy tucatnyi képzésen és gyakorlatokon részt vett, idén áprilisban és májusban több mentési gyakorlatot is levezetett.

Az ukrán kapitány védője Tóth M. Gábor azt mondja, vitatják a férfi felelősségét. Az ügyvéd újabb szakértő bevonását indítványozta, szerinte ugyanis az eddig elkészült, egyetlen szakvélemény hiányos és önellentmondó.

A magyar kapitány családjának ügyvédje szerint, csak jogilag reális az ügyészség által javasolt 9 év börtön.

Az ukrán férfi múlt hétfőn szabadult az előzetes letartóztatásból. Elektronikus nyomkövetőt kapott és csak külön engedéllyel hagyhatja el a számára bérelt budapesti lakást. Első tárgyalását három hónapon belül kell megtartania a bíróságnak.

atv.hu

Megosztás

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül