A NASA azonosította be azokat az ígéretesnek tűnő menedékeket a Holdon, amiket az égitestre visszatérő kutatók és asztronauták vizsgálhatnak majd meg közelebbről.

A Hold bár egy békés helynek tűnik, valójában nagyon nem az: ragadós por borítja, a sugárzás olykor egészen magas, a mikrometeorok okozta záporról, illetve az erőteljes hőmérséklet-ingadozásról már nem is beszélve.

Néhány évvel ezelőtt a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nevű szondája azonban beazonosított néhány ígéretes menedéket – olyan mély gödröket, melyek kisebb-nagyobb barlangokba vezetnek. Ezek közt pedig olyan hatalmas kiterjedésű is akad, hogy egy egész város elférne benne.

A kutatók úgy tartják, hogy e barlangok természetes óvóhelyként szolgálhatnának az égitestre érkező űrhajósoknak. Hogy a felvetést ellenőrizzék, a NASA tudósai az LRO fedélzetén lévő Diviner hőkamera adatait használták fel. A szerkezet megmérte a hőmérsékletet az egyik ilyen gödörben, egy 100 méter mély lyukban, ami a Mare Tranquilitatis nevű régióban található. A kutatócsoport azt találta, hogy az állandóan árnyékban fürdő területen belül a hőmérséklet csak nagyon kis mértékben változott egy holdi nap folyamán, és mindvégig kellemes tavaszi idő volt, kb. 17 Celsius-fok – írta meg a New Atlas.

A NASA 2024-ben tervez visszatérni a Holdra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.