A járványadatok viszont összességében egyelőre csökkenő tendenciát mutatnak. Ráadásul a britek elemzése szerint az omikronosok sokkal kisebb eséllyel kerülnek kórházba.

A The Brussels Times című, angol nyelvű belga internetes hírportál pénteki jelentése szerint az omikron továbbra is gyorsan terjed, az új variánssal megfertőzöttek száma az elmúlt három napban megkétszereződött, egy hét alatt megnégyszereződött Belgiumban – írja az MTI. Ugyanakkor a minap nyilvánosságra került egy brit elemzés, amely szerint az omikron-variánssal fertőzöttek 50-70 százalékkal kevesebb eséllyel szorulnak kórházi kezelésre és 31-45 százalékkal intenzív kezelésre a vírus korábbi változataihoz viszonyítva.

A belga portál idézte Steven Van Gucht virológust, aki elmondta: ha ez a dinamika folytatódik, napokon belül komoly fellendülést okoz a főbb járványügyi mutatók esetében. A frissen megfertőzötteknél jelenleg naponta körülbelül háromezer esetben mutatják ki az omikront, szemben az egy héttel ezelőtti mintegy hétszáz esettel. Elmondta: várhatóan még az év vége előtt az új variáns lesz a domináns törzs Belgiumban, az összes fertőzés több mint felét teheti ki. Ő is kiemelte, hogy a kórházi ápolás kockázata sokkal kisebb az omikronnál, mint a korábbi típusoknál, de megjegyezte: a szükséges kezelések továbbra is nagy nyomást helyezhetnek az ápolókra.

A La Libre Belgique című, francia nyelvű napilap arról tájékoztatott, hogy továbbra is csökkenő tendenciát mutat a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi átlagos száma Belgiumban.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet jelentése szerint a hét folyamán naponta átlagosan 7472 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami 36 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest. Naponta átlagosan 159 embert szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, ami 33 százalékkal marad el az előző időszak adataitól. A múlt heti jelentéshez képest 26 százalékkal kevesebb, jelenleg 2205 embert ápolnak kórházban a járvánnyal összefüggésben, közülük 16 százalékkal kevesebben, 660-an szorulnak intenzív ellátásra. Naponta átlagosan 36-an haltak meg a vírus következtében Belgiumban, ez a mutató 22 százalékkal marad el az előző hétnapos időszak adataitól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.