Bírósági per elől menekült, de érvénytelenítették az ítéletet: Feleslegesen disszidált Dobos Attila

Budapest — Elárulta titkát az Isten véled, édes Piroskám című sláger szerzője: fölöslegesen hagyta el az országot évtizedekkel ezelőtt Dobos Attila (78).

– Ötven éve fölöslegesen disszidáltam Németországba, mert a másodfokú bíróság érvénytelenítette a vagyonmegosztási perem ítéletét, ami miatt elhagytam a hazámat – jelentette ki az énekes, akinek hamar pokollá változott első házassága.

 Pályakezdő fogorvosként Gödöllőre kerültem, ahol szerelmes lettem az asszisztensnőmbe. Házasságot kötöttünk, de ahogy a lányunk megszületett, a nejem házi sárkánnyá változott. Minden énekesnőre féltékeny lett, akivel együtt turnéztam. Rögeszméjévé vált, hogy összeszűröm velük a levet. Hűséges voltam, de az ideg-összeroppanás szélére sodort – idézte fel a legendás dalszerző, aki gyógykezelésre is szorult.

(A legfrissebb hírek itt)

Amikor már aludni sem tudott, pizsamában menekült el otthonról, de a válóperig fizette a gyerektartást. Mint meséli, a nő jogtanácsos apjával kemény gyerektartási és vagyonmegosztási pert akasztott a nyakába: a havi fizetésénél magasabb, 2500 forintos tartásdíjat követelt. Sőt, a jogdíjakra is fájt a foga!

 A házasságunk négy éve alatt született szerzemények után járó jogdíj felét követelte, méghozzá örökre. Két hetet kaptam a bíróságtól, hogy kifizessem az elmúlt négy év járandóságát, ami horribilis összeg volt. Az ihlet is elhagyott, ekkor döntöttem el, disszidálok. Ezt akkori nejem, Mary Zsuzsi is támogatta, mert világot akart látni – vázolta Dobos, aki 1969-ben kötött házasságot az ünnepelt énekesnővel.

Dobos Attila és Mary Zsuzsi az 1968-as Táncdalfesztiválon, egy évvel később házasodtak össze/ Fotó: MTI Fényes TamásDobos Attila és Mary Zsuzsi az 1968-as Táncdalfesztiválon, egy évvel később házasodtak össze/ Fotó: MTI Fényes Tamás

Távollétükben 4-4 éves börtönbüntetést kaptak, de Németországban útjaik szétváltak, mert lányuk, Angéla (49) születése után Klapka György (†88) elszerette Zsuzsit. Dobos fogorvosként dolgozott, és egyedül nevelte a lányát.

– Miután a német jogvédő irodánál bejelentkeztem, a magyar állam jelképesen küldött évi 16 márkát és ebből arra következtettem, hogy vonják az adósságom – mondta Dobos, aki 1983-ban kapott amnesztiát, és 1985 óta újra Budapesten él.

 Vissza akartam vásárolni volt nejem jogdíjhányadát, ezért ügyvédhez fordultam, aki mikrofilmen kereste ki a periratokat és elújságolta, a másodfokú bíróság érvénytelenítette a korábbi ítéletet. Erről a volt nejemet is értesítették, csak „elfelejtett szólni”. Nem akartam újabb pert, a seb beforrt, de a fejemet most is csóválom. Itthon kellett volna megvárnom a másodfokot.

Mi a véleménye a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük