Bizonyították, amit mindig is éreztünk: hedonizmus nélkül nincs boldogság

Bizonyították, amit mindig is éreztünk: hedonizmus nélkül nincs boldogság

Sharing is caring!

A rövid távú örömök élvezete legalább olyan fontos a boldog élethez, mint a hosszú távú célok tiszteletben tartása – mutatnak rá svájci és holland tudósok.

Kutatások régóta bizonyítják, hogy a boldog és kiegyensúlyozott élethez alapvető fontosságú a hosszú távú célok követése (mint mondjuk a tudatos étrend vagy valamilyen tudás elsajátítása), ehhez pedig elsősorban önfegyelemre van szükség. Az önuralom és kitartás mellett azonban időről-időre nem árt rövid távú élvezeteket is előnyben részesíteni – hívja fel a figyelmet Katharina Bernecker, a Zürichi Egyetemen a motiváció pszichológiájával foglalkozó kutató.

Rendelje meg online!

Vagyis szükség van egy kis hedonizmusra, de persze nem a szó eredeti – „a lehető legtöbb élvezetet a lehető legkevesebb fájdalom mellett” – értelmében. Inkább arról van szó, hogy legyünk képesek lazítani, tudjuk élvezni a pillanat adta örömöket, anélkül, hogy közben azon rágódnánk, éppen mely távolabbi célunkért nem teszünk eleget.

Bernecker és kutatótársa, Daniela Becker, a hollandiai Radboud Egyetemről, kérdőíveikkel arra jutottak, hogy aki például pihenés közben azon morfondírozik, hogy ehelyett az egészsége érdekében egyébként mennyit kellene mozognia, és ebben a pillanatban is milyen sporttevékenységet kellene végeznie, az aligha tud megfelelően relaxálni.

Ezek a zavaró gondolatok pedig nemcsak azt adott pillanatot teszik tönkre, hanem végső soron az általános jóllétet is aláaknázzák. Következésképpen könnyebben lesz az ilyen ember szorongó vagy depressziós. Ebből pedig az következik, hogy a hosszú és a rövid távú célokat értelmes és józan egyensúlyban kell tartani – hangsúlyozzák a kutatók, hozzátéve, hogy az eredményeik természetesen nem jelentik azt, hogy a heverészés vagy a haverokkal való szabadtéri sörözés automatikusan közelebb vinne a boldogsághoz.

A kutatás különösen aktuális a home office általános terjedése idején. Az otthoni munkavégzés során ugyanis igen sokan hajlamosak állandóan az elvégzendő feladatokra gondolni, így azok olyan pillanatokban is uralják a gondolkodást, amikor pihenésre vagy kikapcsolódásra lenne szükség. Bernecker és Becker szerint éppen ezért nagyon fontos, hogy az otthonról dolgozók minél tudatosabban tervezzék meg a napjaikat, így találva egészséges egyensúlyt a rövid és hosszú távú célok között.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

Facebook Comments