Nagyszabású kibertámadást hajtottak végre kedden Ukrajnában, megbénult a védelmi minisztérium honlapja és két nagy bank is.

A hatóságok szerint úgynevezett terheléses támadás érte a honlapokat – írja az MTI. A Távirati Iroda az UNIAN hírügynökségre hivatkozva arról számol be, az ukrán fegyveres erők hivatalos oldala sem nyílik meg, mint ahogy elérhetetlen két nagy pénzintézet, a Privatbank és az Oscsadbank oldalai is.

A hatóságok közlése szerint a mostani kibertámadás különbözik a legutóbbitól, most úgynevezett DDOS, azaz túrterheléses támadást hajtottak végre. A támadás délután három órakor kezdődött.

A banki felhasználók arról számoltak be, hogy nem férnek hozzá az internetes banki szolgáltatásokhoz, vagy éppenséggel be tudnak ugyan jelentkezni, de képtelenek bármilyen tranzakciót végrehajtani.

Az ukrán védelmi minisztérium azt közölte, folyik oldalaik helyreállítása, addig is azonban a hivatalos kommunikáció a tárca Facebook- és Twitter-oldalain, valamint az ArmijaInform elnevezésű weboldalon keresztül zajlik. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács nem zárta ki, hogy Oroszország áll a kibertámadás hátterében.

Korábban már érte hasonló támadás Ukrajnát: január 14-én ismeretlenek meghackeltek több ukrán minisztériumi honlapot. A hackerek akkor ukrán, orosz és lengyel nyelven a következő üzenetet helyezték el a megtámadott oldalakon:

Ukrán! Minden személyes adatod kikerült a nyilvános hálózatra. A számítógépen lévő összes adat megsemmisült, lehetetlen helyreállítani. Minden információ nyilvánossá vált rólad, félj, és számíts a legrosszabbra! Ezt a múltadért, a jelenedért és a jövődért kapod. Volhíniáért, az OUN-ért (Ukrán Nacionalisták Szervezte), az UPA-ért (Ukrán Felkelő Hadsereg), Galíciáért, Polisszjáért és a történelmi területekért.

Akkor a digitális fejlesztésért felelős ukrán minisztérium azt közölte: minden bizonyíték arra mutat, hogy a kormányoldalak elleni kibertámadásért Oroszország a felelős, amelynek célja az ukrán állampolgárok megfélemlítése és az ország belső destabilizálása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.