Itt a hír, amire a fagylalt rajongók vártak! Elképesztő összegért lehet majd egy gombócot megvásárolni a jó idő beköszöntével.

A koronavírusjárvány okozta nehézségek a fagylaltozókat és a cukrászdákat sem kímélték. 2022-ben viszont újabb megpróbáltatásokkal kellett szembenézniük a forint gyengülése, a munkaerőhiány és az élelmiszerinfláció miatt.

Kiderült: átlagosan már 450 forintba is kerülhet egy gombóc, egyre emelkedik a minőségi fagylalt ára. Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak elárulta, mik várhatóak az idei fagyiszezonra. Állítása szerint a legtöbb cukrászda és fagylaltozó szerencsére túlélte a járvány időszakot, mert az elviteles rendelés nem volt újdonság náluk.

Annak érdekében, hogy ne szökjenek az egekbe az árak, arra törekednek, hogy a helyben készülő tölcséres fagylalt értékesítésénél szintén az 5%-os Áfakulcsot lehessen alkalmazni. Azzal kapcsolatban, hogy lehet-e hatása a forint újabb mélyrepülésének, a háborúnak, vagy a rekordinflációnak az idei gombócárakra így nyilatkozott az átlagárakról:

“A tejtermékek ára 50-100%-kal emelkedtek az utóbbi időben, és emellett sokszor nincs is elég tejszín, vagy vaj. Az energia árak is a legtöbb helyen megháromszorozódtak, amit szintén nehéz kigazdálkodni. A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van. Ez már közelíti a lélektani határt, de nem nagyon van más választási lehetőségük a cukrászoknak, amíg 27%-os Áfa kulccsal kell értékesíteniük.” – fogalmazta meg gondolatait.

Hozzátette: szükségük van az embereknek azokra az apró örömökre, amit egy finom kávé és egy krémes, vagy egy fagylalt elfogyasztása jelent. Kiemelte azt is, hogy az időjárás eddig még nem volt kegyes hozzájuk, ezért már nagyon várják a jó időt. Ha végre melegedni fog az idő, és megtelnek a teraszok, akkor végre egy kicsit fellélegezhetnek.

Persze ilyenkor jön a másik régi probléma, hiszen továbbra is küzdünk a munkaerőhiánnyal. Sokszor óriási nehézséget okoz a vendégek tisztességes kiszolgálása, a vendégek többsége nem is tudja micsoda küzdelem zajlik a háttérben.– fejtette ki a szakértő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.