Bubópestis miatt lezártak egy falut, egy lakos belehalt a fertőzésbe Kínában

Sharing is caring!

Lezártak egy falut Belső-Mongóliában, miután felütötte a bubópestis a fejét a településen, és egy lakos bele is halt a fertőzésbe – írja az Independent.

A kínai fennhatóság alá tartozó Suji Xinxunban élő beteg múlt vasárnap hunyt el, miután vérkeringése összeomlott, csütörtökön erősítették meg, hogy bubópestis volt a kiváltó ok.

A fertőző betegség miatt azonnal elrendelték a falu lezárását és fertőtlenítését, emellett az összes lakosát letesztelték, mindegyik teszt negatív lett.

Kapcsolódó
Felütötte a bubópestis a fejét Kínában, a fertőzöttek közül többen mormotahúst ettek
marmot-5249335_1920-1000x750.jpg
Egy városban már készültséget rendeltek el.

Az elhunyttal kilenccel voltak szoros kontaktban, 26-an voltak másodlagos kontaktok, mindannyukat karanténba zárták, ám az ő tesztjeik sem mutatták ki a megbetegedést. Az egyelőre nem tisztázott, hol kaphatta el az elhunyt lakos a kórt.

A szintén Belső-Mongóliához tartozó Bayannurban július elején szintén regisztráltak egy bubópestises beteget, azt megelőzően pedig Mongóliából jelentettek több esetet is. A megbetegedésekben az volt a közös, hogy mindannyian mormotahúst ettek.

A rágcsálók bolhái által terjesztett bubópestis a 14. században tizedelte meg jócskán a Föld népét, összesen 200 millió áldozatot szedve a tüdő- és a vérpestissel együtt, Európa lakosságának 60 százalékát kiirtotta.

Bár a betegség ma már antibiotikummal kezelhető, gyors beavatkozást igényel, kezelés nélkül 24 óra alatt végzetes lehet. A bubópestis a mai napig jelen van a világon, évente átlagosan 1000-2000 ember kapja el.via szeretlekmagyaroszag.-hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük