Budapesten a fideszesek gyakrabban kerékpároznak, mint az ellenzékiek

Sharing is caring!

A Kerékpárosklub pártállás szerint kimutatta a kerékpározási szokásokat.

A magyar felnőttek 71%-a szokott kerékpározni, Budapesten pedig többen közlekednek kerékpárral a koronavírus óta, mint azelőtt – adta hírül a Magyar Kerékpárosklub pénteken. A felmérés egyik érdekesebb része, hogy országosan ugyanannyi kormánypárti és ellenzéki kerékpározik, a fővárosban viszont a kormány hívei pattannak rendszeresebben biciklire.

A kerékpározástól továbbra is az autóforgalom nagysága és a kijelölt infrastruktúra hiánya tartja vissza a legtöbb embert, így nem meglepő, hogy a többség támogatja, hogy több pénzt költsenek biciklis infrastruktúrára és csökkentsék a lakóterületeken átmenő autóforgalmat.

A biciklivel közlekedőket védő, kötelező (minimum) 1 méteres előzési oldaltávolság bevezetését háromszor annyian támogatják, mint ellenzik. A legtöbben viszont annak is örülnének, ha a kerékpárral munkába járókat pénzügyileg is támogatná az állam.

© Magyar Kerékpárosklub

A kutatásból kiderült azt is, hogy jelentős csökkenés tapasztalható az Észak-magyarországi és Észak-alföldi régió kerékpárhasználatában. A főleg hegyvidéki területen 14-ről 9%-ra csökkent az elsősorban kerékpárral közlekedők aránya, Debrecen régiójában 30-ról 25%-ra. A többi régióban hibahatáron belüli növekedést és csökkenést tapasztaltak a kutatók.

A vizsgálat szerint feltűnően megnőtt a rollerek száma, de statisztikailag még nem számottevő, nagyjából 1 százalék az így közlekedők aránya. 2018-hoz képest pedig csökkent, de továbbra is kimagasló a kerékpárral rendelkezők aránya a felnőttek között: a magyar felnőttek 63%-nak van saját biciklije, és összesen – azokkal együttvéve, akiknek van elérhető nem saját kerékpárja – a felnőtt lakosság 75%-a számára elérhető közlekedési mód a kerékpár.

A reprezentatív kutatást az Aktív Magyarország támogatásával és a Magyar Kerékpárosklub megbízásából a Medián végezte, 3000 magyarországi felnőtt megkérdezésével.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Facebook Comments