Budapesten ezekben a kerületekben már kötelező a maszkviselés közterületen is

Sharing is caring!

A tegnap bejelentett kormányrendelet értelmében a 10 ezer fősnél nagyobb településeken kötelező a maszkviselés, amennyiben a polgármesterek alkalmazzák a lehetőséget. Budapesten a kerületek polgármestereinek hatásköre lett a szabályozás – a főpolgármester, Karácsony Gergely szerint azonban ez nem jó ötlet.

Karácsony Facebook-posztjában írt arról, hogy abszurdum ezt a felelősséget 23 kerületi polgármesterre terhelni. Hozzátette, így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni, ezért a főpolgármesteri hivatal egyeztetést kezdett a kerületekkel, hogy a védekezés hatékonyságát közös szabályozással erősítsék.

Ennek ellenére a nagyvárosok polgármesterei után egyre több budapesti polgármester is nyilatkozott a maszkviselés szabályairól. A napi.hu összeállítása szerint a VI. kerületben, XVIII. kerületben, XI. kerületben, XIII. kerületben, XXIII. kerületben és Csepelen is kötelező a maszkviselés közterületen, minden hat éven felüli lakosnak.

VI. kerület

Soproni Tamás a következőket jelentette be:

 • Terézváros közterületein november 12-étől hat éves kor felett mindenkinek kötelező a maszkviselés.
 • A Hunyadi téri sportpályát, a szabadtéri fitneszparkot és a SportPontot is bezárják, a jégpálya pedig idén ki sem nyit.
 • A játszóterek és kutyafuttatók nyitva maradnak, maszkhasználat itt is kötelező.
 • A Hunyadi téri Vásárcsarnokba szombattól belépni csak a Hunyadi tér felől lehet, a kijárat pedig az Eötvös utca felé lesz. Maszk viselése a csarnokban és a termelői piacon is kötelező.
 • Elmarad a Jókai téri karácsonyi vásár és az Eötvös 10 programjai is.

XI. kerület

 • Újbudán is elrendelték a kötelező maszkviselést közterületeken; a parkok, zöldterületek, zöldterületen lévő játszóterek területén ajánlott, de nem kötelező annak viselése.
 • Továbbá ajánlják a maszkhordást liftek, társasházi közös helyiségek területén, valamint autóban ülve abban az esetben, ha a sofőrön kívül a járműben ülő személyek nem együtt élő családtagok.

XIII. kerület

Tóth József az alábbi előírásokat foglalta rendeletbe:

 • A maszkhasználat kötelező a közterületeken, kivételt ez alól az egyéni sportolás, a zöldterületek és a parkok jelentenek.
 • A kutyafuttatók a megszokott rendben tartanak nyitva, a maszk viselése itt is kötelező.

XVIII. kerület

Szaniszló Sándor is elrendelte a kötelező maszkhasználatot november 11-től Pestszentlőrinc- Pestszentimre területén. Mint írja, kivételt képez a Péterhalmi-erdő, a Bélatelepi-erdő, a Kapocs utcai kiserdő, illetve a közparkjaink területe.

XXIII. kerület

Soroksáron szintén maszkot kell viselni közterületen, kivéve a parkokat és zöldterületeket – jelentette be Bese Ferenc polgármester.

XXI. kerület

Csepel polgármestere, Borbély Lénárd a következőket fogalmazta meg:

 • Hat éves kor felett Csepel teljes közterületén (kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken) kötelező a száj és az orr eltakarására alkalmas maszk viselése.
 • A kutyafuttatók a nyitvatartási időben korlátozás nélkül látogathatóak. A maszk viselése itt szintén kötelező.
 • A Csepeli Strand nem látogatható (kivéve a fedett medence a versenyszerűen sportolók számára).
 • A Hollandi úti Ifjúsági tábort, A Nyugdíjas Közösségi Házat és az önkormányzati játszóházat bezárják – a csepeli jégpálya pedig idén nem nyílik meg.
 • A Királyerdei Művelődési Ház, a Radnóti Miklós Művelődési Ház, a Szabó Magda Közösségi Tér, a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény, a Csepel Galéria és a Rákóczi Kert épülete bezár. A Rákóczi Kert parkja nyitva marad. Az egyéni sportolás idejét kivéve, a park területén, mivel az nem közterület, fenntartói döntés szerint a maszk viselése kötelező. A Királyerdei Művelődési Házban működő posta továbbra is nyitva tart.
 • A Csepeli Piacon a maszk viselése továbbra is kötelező.

Indirekt/Blikk

Facebook Comments