Sokan panaszkodnak arra, hogy Covid-19 alatt vagy röviddel azt követően diagnosztizálták náluk a cukorbetegséget. Azt figyelik, vajon elmúlik-e ez az állapot, vagy végleges marad?

Ráadásul, sok esetben nem csupán enyhe vércukorszintbeli „kiugrásról” van szó, hanem olyan súlyos cukoranyagcsere zavarról, ami már inzulinos kezelést tesz szükségessé. Vagyis, felmerült a lehetősége, hogy a Covid-19 és a cukorbetegség kéz a kézben járnak.

A diabétesz a poszt-Covid tünetegyüttes tagja

Mára már bebizonyosodott, hogy a cukorbetegség a poszt-Covid állapot egyik gyakori velejárója. A poszt-Covidban szenvedő betegek 4 %-ánál cukorbetegség jelenik meg, miközben ők a Covid-19 megbetegedést megelőzően nem voltak diabéteszesek.

A fertőzés és a diabétesz kettős diagnózisa után jó hír lehet azonban az, hogy az állapot nem biztos, hogy végleges. Lehetséges, hogy „csak” egy átmeneti, a koronavírus-fertőzés által kiváltott, átmeneti kórképről van szó.

Bostoni kutatók nemrégiben jelentették meg a vizsgálati eredményeiket a Journal of Diabetes and its Complications hasábjain, ami alapján „a Covid-19 által okozott gyulladásos stressz állhat az „újonnan fellépett” vagy újonnan diagnosztizált diabétesz hátterében”.

Kérdések merülnek fel azonban annak kapcsán, hogy valóban a Covid-19 váltja-e ki a cukorbetegséget, vagy csak a vírus okozta betegség kínál alkalmat az egyébként lappangó formában meglévő cukorbetegség diagnosztizálására.

Vércukorszint mérés otthon: így végezze helyesen – olvasson tovább!

Tény, hogy sokan éveken keresztül nem esnek át vércukorszint-mérésen. Amikor azonban a Covid-19 kapcsán kórházba kerülnek, egyszer csak kiderülhet róluk, hogy valójában cukorbetegek – ki tudja, mióta. Vagyis, a Covid-19 nem biztos, hogy okozza, lehetséges, hogy „csak” felszínre hozza a bajt.

Akkor veszélyes igazán a magas vércukorszint, ha nem tudnak róla

A „rejtett formában” jelenlévő cukorbetegség, vagyis az, amikor az illető nem tud arról, hogy ő valójában cukorbeteg, és emiatt nem is részesül semmiféle vércukorszint-csökkentő kezelésben, súlyosabb állapotot idézhet elő egy koronavírus-fertőzés esetén, mint az, ha valaki gyógyszerekkel kezelt cukorbetegként fertőződik meg koronavírussal.

Egy vizsgálat arra mutatott rá, hogy akikben fel nem ismert és kezeletlen módon van jelen a cukorbetegség, azoknál egy esetleges Covid-19 megbetegedésnél a gyulladásos markerek szintje magasabb lehet, és magasabb kockázata van annak is, hogy a koronavírus okozta fertőzésük súlyosabb formába csap át, ami esetleg intenzív osztályos ellátást is szükségessé tesz.

Azt sem tudta, hogy diabéteszes, és súlyos lefolyású volt nála a Covid-19

Kutatók 594 olyan beteget vontak be egy vizsgálatba, akiknél a Covid-19 miatti kórházba kerülésnél diabéteszt állapítottak meg. Közülük 78 fő nem tudott arról, hogy korábban cukorbeteg lett volna. Náluk, noha a vércukorszint nem volt kiugróan magas, a Covid-19 lefolyása súlyosabbnak bizonyult, mint azoknál, akik diagnosztizált cukorbetegként kerültek be a kórházba koronavírus okozta fertőzéssel.

Jó hír azonban, hogy ezeknek a betegeknek a felénél, rövidebb hosszabb idő alatt a vércukorszint normalizálódott, vagyis a diabétesz átmenetinek bizonyult.

A Covid-19 alatt hirtelen fellépő cukorbetegség akár el is múlhat

Leszögezhető tehát, hogy a Covid-19 alatti magas vércukorszint nem biztos, hogy egy életre szóló cukorbetegséget jelez előre. Az is lehet, hogy inzulinkezelésre szorulnak egyes érintettek, egy bizonyos időre, azonban, mint a szakemberek mondják: „az újonnan diagnosztizált cukorbetegség a Covid-19 páciensek egy részénél egy átmeneti állapot, ami a Covid-19 okozta akut stresszel függhet össze”.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) More than 50 Long-term effects of COVID-19: a systematic review and meta-analysis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33532785/

(2) https://www.webmd.com/lung/news/20220228/newly-diagnosed-diabetes-in-covid-patients-often-temporary-study?ecd=soc_fb_220301_cons_news_diabeteswithcovidpatients&linkId=100000112909382

Forrás: egeszsegkalauz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.