Ígéretesen alakulnak a koronavírus elleni orrspray-vel kapcsolatos kutatások; a hatóanyag a teszteredmények alapján megvédi a kezelt sejteket a vírusfertőzéstől.

Már a harmadik klinikai fázis előtt áll a koronavírus elleni orrspray tesztelése – számolt be Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa a Hetek című lapnak.

„Laborkörülmények között igazoltuk azt, hogy az orrcsepp az azelasztin-hidroklorid hatóanyaga révén képes lehet a fertőzést, a vírus szaporodását megállítani, sőt, azokat a sejteket, amiket kezeltünk vele, meg is védte a vírusfertőzéstől. Németországban még hátravan a harmadik klinikai tesztfázis, és úgy látszik, hogy emberben is működik majd tehát ez egy ígéretes szer” – beszélt a részletekről a virológus.

Kemenesi Gábor szerint bár a koronavírus elleni korábbi, osztrákokkal közösen fejlesztendő vakcina terve mára okafogyottá vált, arra viszont van esély, hogy az mRNS-alapú vakcinák gyártása Magyarországon is megkezdődjön. Szándékukban áll az mRNS-vakcina technológiájának tudástranszferét hazahozni. Persze, ehhez rengeteg szakértőre van szükség, de ezt a tudományos hálózatot tervezik itthon létrehozni – állítotja a víruskutató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük